Het darmmicrobioom is nog veelzijdiger dan gedacht

Het darmmicrobioom is te beschouwen als een extra orgaan. Het speelt niet alleen een rol bij darmaandoeningen en allergie, maar lijkt ook van invloed op onze stemming en als nieuwste inzicht is er zelfs een relatie met kanker. Dat werd duidelijk tijdens het symposium “De toekomst van darmgezondheid”. De Nederlandse Zuivel Organisatie organiseerde het congres voor diëtisten en andere zorgprofessionals op 28 maart bij Corpus in Leiden.

Ander darmmicrobioom bij ziekte

Een opvallende bevinding van verschillende sprekers tijdens het congres: de diversiteit van het darmmicrobioom is vaak afgenomen bij ziektes als colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, het prikkelbare darmsyndroom en allergie. Het is nog niet bekend of het darmmicrobioom verandert ten gevolge van de ziekte of dat de ziekte ontstaat omdat het microbioom veranderd is.

Probiotica bij antibiotica en obstipatie

Ook een antibioticakuur verstoort het evenwicht in het darmmicrobioom, wat diarree tot gevolg kan hebben. Probiotica kunnen de kans hierop met 34 procent verkleinen, zo blijkt uit gegevens van 32 gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische studies (RCT’s). Er is nog een aandoening, waarbij probiotica kunnen helpen: obstipatie. Vooral bij ouderen in verpleeghuizen is de prevalentie hoog: circa 60 procent heeft obstipatie. Uit een recente meta-analyse van 7 RCT’s bij ouderen met obstipatie in instellingen blijkt dat probiotica circa 30 procent verbetering geven bij obstipatie.

De rol van het microbioom bij kanker

Recent is er een relatie gevonden tussen het darmmicrobioom en immunotherapie bij kanker. Deze relatief nieuwe behandeling van kanker werkt niet bij iedereen. Uit proefdieronderzoek blijkt dat het succes van de behandeling samenhangt met de samenstelling van het darmmicrobioom: muizen waarbij immunotherapie werkt, hebben een andere samenstelling van het darmmicrobioom dan muizen waarbij het niet werkt. Als deze laatste muizen een fecestransplantatie krijgen van de eerste muizen, dan werkt de behandeling bij hen ook. De uitdaging voor de toekomst is nu onderzoeken hoe het darmmicrobioom bij kankerpatiënten gunstig is te beïnvloeden.

Lees het hele verslag op de website van Zuivel & Gezondheid

Gepubliceerd op 8 april 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.