Het 17 dagen dieet

Na dr. Frank is er weer een arts met een afvalmethode: huisarts dr. Mike Moreno. Hij is bekend van de populaire Amerikaanse Dr. Philshow. In de Verenigde Staten werd in 1 maand tijd een half miljoen exemplaren van het boek verkocht en ook in Nederland gaat het vertaalde? boek grif over de toonbank: in 1 maand tijd zijn er al 15.000 boeken verkocht. Daarom toch maar eens kijken wat deze methode inhoudt…

In het boek beschrijft Moreno eerst het voordeel van zijn methode en de wetenschappelijk onderbouwing. Vervolgens komt het dieet. dat bestaat uit 4 cycli (versnellen, verbeteren, veranderen en volharden) van ieder 17 dagen om af te vallen. Tijdens de eerste 17 dagen bestaat het dieet vooral uit eiwit en groenten, waarmee je volgens de auteur wel 5-6 kilo kunt afvallen. De achterliggende gedachte is snel gewichtsverlies te bereiken door de vetopslag in het lichaam te mobiliseren en je lichaam te reinigen. Er zijn wel wat kanttekeningen bij de methode: niet alle adviezen zijn wetenschappelijk onderbouwd en de eerste 17 dagen bevatten zeer weinig calorieën, zodat tekorten zullen ontstaan. Als iemand het dieet echt helemaal wil volgen is suppletie met een multivitamine daarom geen overbodige luxe, omdat anders zeker tekorten zullen ontstaan. Maar het gewichtsverlies tijdens de eerste periode kan wel een enorme aanjager zijn voor mensen om door te gaan met gewicht verliezen.

In tegenstelling tot andere koolhydraatarme diëten, bevat dit dieet in de volgende cycli wel een beperkte hoeveelheid koolhydraten waardoor het waarschijnlijk beter is vol te houden. Cyclus 4 is de cyclus die men zich helemaal eigen moet maken om het nieuwe gewicht te behouden. Het lijkt me geen sinecure, want het is nog steeds koolhydraatarm en veel mensen hebben daar in Nederland toch moeite mee. In het boek komt ook beweging aan bod. Dr. Mike is overigens initiatiefnemer van “Walk with Your Doc” en hij loopt 2 ochtenden in de week met patiënten voor zijn spreekuur begint.

In het volgende deel bespreekt Moreno hoe het dieet past binnen andere culturen dan de Westerse en hoe het dieet versoepeld kan worden als iemand last heeft van het premenstrueel syndroom. Deel 3 bevat adviezen en tips om de verloren kilo’s eraf te houden tijdens reizen, uit eten en de uitdagingen die ontstaan als je het dieet wilt volgen binnen een gezin. Het eind van het boek bestaat uit wat eenvoudige receptuur en vragen en antwoorden omtrent dieet, allergie en voeding in het algemeen. Het boek bevat een lijst met geraadpleegde wetenschappelijke literatuur, interessante websites en een korte biografie van de schrijver. Het bevat geen alfabetische index. De vertaalster heeft haar best gedaan om de typische Amerikaanse producten en insteek te vertalen naar de Nederlandse situatie en is daar behoorlijk in geslaagd. Maar een zin als “Porties zo groot als het Monument op de Dam” is wel een erg Amerikaanse benadering… Ook de menu’s die worden genoemd als de dikmakers in een restaurant zijn voor Nederlanders niet echt herkenbaar. Ooit gehoord van een “bloeiende ui”? Dit gerecht bevat volgens het boek 2400 kcal en raakt volgens de vertaalster in Nederland steeds meer ingeburgerd…

Uiteindelijk is het doel van het 17 dagen dieethet aanleren van een gezond voedingspatroon met een gezonde portie beweging. En dat is natuurlijk prima, maar of het mensen via dit rigoureuze dieet echt lukt is nog maar de vraag. Ik ben bang dat het weer de zoveelste hype is! (RB)

Het 17 dagen dieet, dr. Mike Moreno, Kosmos uitgevers, ISBN 9789021550794, 288 pagina’s, € 14,95

Gepubliceerd op 23 maart 2012

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.