Herziene richtlijn Coeliakie
De dieetbehandelingsrichtlijn Coeliakie is herzien. De richtlijn richt zich op volwassenen en kinderen met coeliakie en andere glutengerelateerde aandoeningen. Diëtist Gaby Herweijer (diëtistenpraktijk Voeding+Advies te Amsterdam) en diëtist-onderzoeker Maaike van Bree (Amsterdam UMC) zijn de auteurs van de herziene richtlijn.
Praktische ondersteuning
De richtlijn Coeliakie beschrijft de diagnostiek en behandeling van coeliakie en non-coeliac gluten sensitivity (glutensensitiviteit zonder coeliakie). Ook bevat de richtlijn adviezen ten aanzien van monitoring en organisatie van zorg voor kinderen en volwassenen met coeliakie. De vernieuwde richtlijn biedt volgens auteurs Maaike van Bree en Gaby Herweijer nog meer praktische ondersteuning om de dieetbehandeling bij coeliakie te optimaliseren.
Glutenbelastingtest en glutenpoeder
De richtlijn bevat 7 bijlagen met praktische hulpmiddelen. Zo is er informatie na te lezen over de glutenbelastingtest en het gebruik van glutenpoeder. Een glutenbelastingtest is in sommige gevallen nodig om de diagnose coeliakie vast te stellen. Gezien de complexiteit van de glutenbelasting is het advies om deze onder begeleiding van een (kinder-)MDL-arts in samenwerking met een in coeliakie gespecialiseerde diëtist uit te voeren. Soms is het niet haalbaar om iemand met (voldoende) gluten te belasten met glutenbevattende voedingsmiddelen. In dat geval kan glutenpoeder worden ingezet. De bijlage geeft informatie waar glutenpoeder verkrijgbaar is.
Glutenvrije en glutenbevattende producten
Er is een bijlage met een productlijst met glutenvrije en glutenbevattende producten. Ook is er een bijlage met een lijst met hoeveelheden gluten in veelvoorkomende voedingsmiddelen. Voorbeelden van voedingsmiddelen op deze lijst zijn een gemiddelde boterham, croissant, oliebol, worstenbroodje, pizza en seitan.
Vragenlijst dieettrouw
Verder is er een uitgebreide vragenlijst voor het navragen van dieettrouw bij blijvende verhoogde antistoffen en/of aanhoudende klachten. De vragenlijst bevat een combinatie van open en gesloten vragen om op een gestructureerde wijze te controleren of er (geen) sprake is van dieetfouten ten aanzien van het glutenvrije dieet. Daarnaast is deze lijst voorzien van beknopte adviezen en/of verwijzingen naar voorlichtingsmateriaal.
Leidraad diëtistische zorg
Een ander praktisch hulpmiddel in de richtlijn is het ICF-schema (International Classification of Functioning, Disability and Health) Leidraad diëtistische zorg. Met deze leidraad is het mogelijk het functioneren van patiënten en de eventuele problemen die ze bij het functioneren ervaren te beschrijven, plus de factoren die op dat functioneren van invloed zijn.
De vernieuwde dieetbehandelingsrichtlijn is (na inlog) in te zien op de site dieetbehandelingsrichtlijnen.
Gepubliceerd op 2 januari 2025
Door Sophie Luderer