Herziene dieetbehandelingsrichtlijn COPD 

De richtlijn voor dieetbehandeling bij chronische obstructieve longaandoeningen (COPD) is vernieuwd. Op basis van de laatste inzichten vanuit wetenschap en praktijk, is de richtlijn aangevuld met nieuwe onderwerpen, zoals adviezen bij antibiotica-geïnduceerde diarree. 

Nieuw in de richtlijn

De herziene dieetbehandelingsrichtlijn COPD bevat nieuwe onderwerpen en uitgebreidere toelichting op belangrijke thema’s. Het dieetbehandelplan biedt bijvoorbeeld uitgebreide adviezen over vezels en probiotica bij antibiotica-geïnduceerde diarree. Belangrijke aandachtspunten uit de herziene richtlijn zijn de nieuwe BMI-afkapwaarden voor ondergewicht bij COPD, de wijzigingen in interpretatie van VVMI (Vetvrije Massa Index) en de verhoogde eiwitbehoefte bij COPD-patiënten. In de bijlage is een ICF-schema (International Classification of Functioning, Disability and Health) opgenomen, als hulpmiddel om het functioneren van patiënten en de eventuele problemen die ze hierbij ervaren te beschrijven. 

Practise-based adviezen

Omdat de behandeling van COPD meestal een multidisciplinaire aanpak vereist, is de richtlijn een praktisch hulpmiddel voor zowel diëtisten als andere zorgprofessionals die zich richten op de behandeling van COPD-patiënten. De richtlijn bevat practise-based adviezen, gebaseerd op ervaringen uit de praktijk van diëtisten en patiënten met COPD. Voorbeelden hiervan zijn adviezen bij slijmvorming of juist een droge mond door gebruik van medicatie, adviezen bij kortademigheid of vermoeidheid en adviezen bij snelle verzadiging. 

Multidisciplinaire behandeling bij COPD

Het doel van dieetbehandeling bij COPD is om zo veel mogelijk de achteruitgang van de longfunctie te voorkomen. Daarbij is het belangrijk de inspanningstolerantie te vergroten of de fysieke capaciteit te verbeteren. De richtlijn benadrukt dat het beste resultaat van dieetbehandeling te verwachten is in combinatie met lichamelijke inspanning en een goede fysieke energieverdeling. De auteurs waarschuwen dat dieetbehandeling alleen – zeker bij bedlegerige of zeer inactieve patiënten- kan leiden tot een ongunstige verandering van de lichaamssamenstelling. 

Derde belangrijkste doodsoorzaak ter wereld

COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het begrip omvat longemfyseem en chronische bronchitis. De prevalentie van COPD in Nederland werd in 2023 geschat op 537.500 patiënten. COPD komt voornamelijk voor bij mensen van 50 jaar en ouder en de prevalentie neemt toe met de leeftijd. Vanaf 70 jaar komt COPD vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Wereldwijd zijn er ongeveer 251 miljoen gevallen. Dit zal naar verwachting de komende decennia groeien als gevolg van de toenemende prevalentie van roken en de vergrijzing van de bevolking. Longschade door CODP is wereldwijd de derde belangrijkste doodsoorzaak.   

Bron: dieetbehandelingsrichtlijnen.nl 

Gepubliceerd op 8 januari 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.