Helft Nederlanders eet weinig of geen vlees

In 2020 zegt 45 procent van de volwassenen maximaal 4 dagen in de week vlees te eten. Dit wordt ook wel een flexitarische voeding genoemd. Daarnaast eet bijna 5 procent nooit vlees. Van de Nederlanders eet 20 procent iedere dag vlees en 30 procent eet 5 of 6 dagen per week vlees. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder ruim 3.600 Nederlanders.

Vegetariër, pescotariër of veganist

De bijna 5 procent van de Nederlanders die nooit vlees eet, is onder te verdelen in 2,6 procent pescotariërs (geen vlees, wel vis), 1,7 procent vegetariërs (geen vlees, geen vis) en 0,4 procent veganisten (volledig plantaardig dieet). Van degenen die nooit vlees eten, geeft 70 procent aan dat dierenwelzijn hiervoor een reden is. Klimaat of milieu volgt met 59 procent op de 2e plaats. Voor flexitariërs wegen persoonlijke redenen (gezondheid, geen behoefte aan vlees of de smaak van vlees) zwaarder dan dierenwelzijn, klimaat of milieu.

Minderen met vlees

In 2020 zegt 35 procent van de 18-plussers dat ze in de voorafgaande 12 maanden minder vlees zijn gaan eten dan daarvoor, door vleesloze dagen in te lassen of door kleinere porties vlees te eten. Een half procent van de volwassenen is het afgelopen jaar gestopt met het eten van vlees. Daarentegen is 1,5 procent juist meer vlees gaan eten. Bij de meerderheid is de vleesconsumptie het afgelopen jaar niet veranderd.

Hoogopgeleiden eten vaker geen vlees

Hoogopgeleiden (hbo, wo) eten vaker dan laagopgeleiden geen vlees. Van de volwassenen met een wo-opleiding eet 10 procent pesco- of vegetarisch, van de hbo’ers 6 procent, tegen 1 procent van degenen met alleen basisonderwijs. Volledig plantaardig eten komt het vaakst voor bij universitair geschoolden: 2 procent. Onder 18-plussers met een lager onderwijsniveau is dat minder dan 0,3 procent.

Vrouwen en jongeren eten minder vaak vlees

Vrouwen eten vaker dan mannen geen vlees eten. Mensen jonger dan 35 jaar eten naar verhouding iets vaker pescotarisch of vegetarisch, terwijl ouderen (vanaf ongeveer 55 jaar) juist vaker flexitarisch eten. Stedelingen eten vaker pesco-, vegetarisch of flexitarisch dan plattelandsbewoners.

Bron: CBS

Gepubliceerd op 16 juni 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.