Harde cijfers

 

< vorig cijfer
27 July 2017
Ruim 30 procent van de Amerikanen heeft diabetes of prediabetes

Ruim 30 procent van de Amerikanen heeft diabetes of prediabetes

Door: Reina

Meer dan 1/3 van de volwassenen in de Verenigde Staten heeft diabetes of pre-diabetes. De meerderheid is zich daar niet van bewust. Dat blijkt uit het National Diabetes Statistics Report van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), de Amerikaanse equivalent van de Nederlandse Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). In 2015 hadden 30,3 miljoen (9,4 procent) Amerikanen diabetes en nog eens 84,1 miljoen (33,9 procent) prediabetes. Inmiddels is diabetes de zevende doodsoorzaak in de VS.

Etniciteit maakt verschil

Het aantal nieuwe gevallen bleef in 2015 wel stabiel. Toch is het volgens het CDC zorgwekkend dat bijna 1 op de 4 mensen met diabetes dat niet van zichzelf weet. Uit het rapport bleek verder dat hoger opgeleiden minder vaak diabetes hadden dan laag opgeleiden en mannen vaker dan vrouwen. Ook de etnische afkomst maakt verschil. Van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en Alaska (Indianen en Eskimo's) heeft ruim 15 procent diabetes en vergeleken met non-Hispanic blanken (7,4 procent) hebben Hispanics (12,1 procent) en Aziaten (8,0 procent) vaker diabetes. Inmiddels is er in de VS een landelijke campagne van start om mensen bewust te maken van prediabetes. Ze kunnen online de prediabetes risk test doen.

Zelfde ontwikkeling in Nederland

In Nederland is een vergelijkbare trend te zien als in de VS. Onderzoekers van het Erasmus MC berekenden in 2015 dat 1 op de 3 van de huidige volwassen Nederlanders vroeg of laat diabetes type 2 krijgt.

Bron: CDC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten