Harde cijfers

 

50% minder aanvallen van epilepsie bij de helft van de kinderen dankzij ketogeen dieet
04 May 2015

50% minder aanvallen van epilepsie bij de helft van de kinderen dankzij ketogeen dieet

Dit blijkt uit het proefschrift ”Health Technology Assessment in Epilepsy; economic evaluations and preference studies” van Reina de Kinderen. Zij promoveert op 22 mei aan de Maastricht University. De Kinderen onderzocht onder...Lees verder en reageer.


smoes om te snoepen
06 April 2015

57% van de Nederlanders gebruikt 'Eén snoepje meer of minder maakt ook niet uit' als smoes

Vooral vrouwen en jongeren onder de 30 jaar gebruiken smoesjes om te snoepen Maar ook bijna 4 op de 10 mannen doen hier aan mee. De top 5 van smoesjes om te snoepen: Eén snoepje meer of minder maakt ook niet uit (57%)Dit snoepje...Lees verder en reageer.


Voor het eerst is de kwaliteit van de voedselpatronen in 187 landen met elkaar vergeleken
02 March 2015

Voor het eerst is de kwaliteit van de voedselpatronen in 187 landen met elkaar vergeleken

Wereldwijd zijn er 325 voedselconsumptiepeilingen uitgevoerd in de periode 1990-2010. Onderzoekers hebben de consumptiedata systematisch geëvalueerd en de resultaten gepubliceerd in The Lancet. In de dataset zijn schattingen...Lees verder en reageer.


Erkende leefstijlinterventies
02 February 2015

De Interventiedatabase “Gezond en Actief Leven” bevat 281 erkende interventies

Van die 281 erkende leefstijlinterventies zijn er 106 goed beschreven. De database geeft professionals en beleidsmakers inzicht in de kwaliteit en effectiviteit van leefstijlinterventies in Nederland. Het werd ontwikkeld door...Lees verder en reageer.


in de supermarkt
05 January 2015

65.000 boeren en tuinders produceren ons dagelijks eten en leveren aan 6.500 levensmiddelenfabrikanten

Deze levensmiddelenfabrikanten distribueren via 1.500 leveranciers distribueren via 5 inkoopkantoren aan 25 supermarktfomules met 4.400 supermarkten. Dit blijkt uit het rapport “ De macht van het menu” van het Centraal Planbureau...Lees verder en reageer.


CO2 uitstoot bedreigt aarde
01 December 2014

Vlees, vis, zuivel en eieren zijn goed voor ruim 50% van de CO2-uitstoot door ons dagelijks eten

Dit is een van de vele wetenswaardigheden uit “De Bosatlas van het voedsel”. Een prachtig vormgegeven atlas vol (w)etenswaardigheden, infographics en schitterende luchtfoto’s. Lees hier de recensie.Lees verder en reageer.


Mediterrane voeding
03 November 2014

2 jaar langer gezond dankzij mediterrane voeding en gezonde leefstijl

Dit blijkt uit onderzoek, waarop voedingswetenschapper Ellen Struijk op 16 oktober promoveerde aan Universiteit Utrecht. Ze gebruikte de gegevens van 33.000 Nederlandse mannen en vrouwen, die in de jaren 90 van de vorige eeuw...Lees verder en reageer.


morbide obesitas
05 October 2014

Jaarlijks 700 operatieve behandelingen van morbide obesitas in het Obesitascentrum in Nieuwegein

Hiermee is het Obesitascentrum van het St. Antonius Ziekenhuis een van de grootste centra van Nederland. Voor de behandeling van morbide obesitas werkt het ziekenhuis samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek. Eind september is...Lees verder en reageer.


Zwangerschapspictogram
01 September 2014

Zwangerschapspictogram prijkt op 67% van de wijnetiketten

Om zwangeren duidelijk te maken dat ze beter geen alcohol kunnen drinken, is in 2013 het zwangerschapspictogram geïntroduceerd. Dit pictogram prijkt inmiddels op 67% van de wijnetiketten, 64% van de bierverpakkingen en 50% van de...Lees verder en reageer.


Samen genieten van glas wijn
04 August 2014

We drinken gemiddeld 9,9 liter alcohol per jaar

Dit blijkt uit de meest actuele cijfers afkomstig uit het Global Status Report Alcohol and Health van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). STIVA heeft een analyse van die cijfers gemaakt en gekeken naar de combinatie van...Lees verder en reageer.


verjaardagstaart
29 June 2014

In 2030 zal de levensverwachting zonder fysieke beperkingen 4-5 jaar hoger liggen dan in 2009-2012

Dit blijkt uit de “Projecties van de gezonde levensverwachting tot 2030” van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Uit dit rapport blijkt dat Nederlanders afkoersen op een langer leven in goede gezondheid. Tot steeds hogere...Lees verder en reageer.


30% minder voedselverspilling bij bewust omgaan met voedsel
01 June 2014

30% minder voedselverspilling bij bewust omgaan met voedsel

Dit bleek uit een FoodBattle. Dit voorjaar gingen 500 leden van Vrouwen van Nu met een FoodBattle de strijd aan tegen voedselverspilling. Zij slaagden erin om binnen 3 weken 30% procent minder voedsel weg te gooien. Dat is goed...Lees verder en reageer.


lopen tegen overgewicht bij kinderen
05 May 2014

Deelnemers aan landelijke strijd tegen overgewicht bij kinderen lopen 1,5 keer rond de wereld

Sinds de start van Let’s Move for a Better World zijn in fitnessclubs door heel Nederland al meer dan tien miljoen MOVEs gerealiseerd. Dit staat gelijk aan negen maanden non-stop hardlopen. Samen liepen de deelnemers al meer dan...Lees verder en reageer.


inspecteur
30 March 2014

Geplande extra 150 NVWA inspecteurs nog steeds niet aan het werk

Terwijl ze hard nodig zijn. Het aantal incidenten in Nederlandse voedselsector heeft namelijk verontrustende proporties aangenomen. Dat stelde inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedings- en Waren Autoriteit (NVWA)...Lees verder en reageer.


Huisarts verwijst niet altijd door naar diëtist
03 March 2014

Slechts 47% van de huisartsen verwijst obese patiënt naar diëtist

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 300 huisartsen, uitgevoerd door NIVEL en VUmc en gepubliceerd in BMC Obesity. Dat niet iedere huisarts doorverwijst, ligt niet aan de vergoeding van de kosten van de diëtist, aldus de...Lees verder en reageer.


Schijf van Vijf volgers
03 February 2014

51% van de Nederlanders eet volgens de Schijf van Vijf

Althans, dat zeggen ze te doen. Bij vrouwen is de schijf populairder dan bij mannen: 61% van de vrouwen zegt de schijf aan te houden tegenover 41% van de mannen. De Schijf van Vijf is het populairst in de leeftijdsgroep 35 tot 50...Lees verder en reageer.


Goede voornemens
06 January 2014

43% van de jonge vrouwen wil in 2014 een dieet volgen of gezonder gaan eten

Dit blijkt uit het Grote Eetonderzoek van weekblad VIVA, uitgevoerd onder 1.400 lezers. Vorig jaar gingen 4 van de 10 jonge vrouwen op dieet. Het merendeel volgde geen specifiek dieet. Circa 30% koos voor gezonder eten, 25% at...Lees verder en reageer.


Broodconsumptie daalt
02 December 2013

De broodconsumptie is met 2,3% gedaald

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK over de 1e 3 kwartalen van dit jaar. In heel 2009 steeg de broodconsumptie nog met 1,3%. Sindsdien daalt de broodconsumptie licht en vanaf begin dit jaar duidelijker sterker. Zowel...Lees verder en reageer.


Nationaal Programma Preventie
04 November 2013

De overheid trekt 9 miljoen euro per jaar uit voor het Nationaal Programma Preventie

Alles is gezondheid… Dat is de titel van het Nationaal Programma Preventie, waarmee de ministerraad onlangs heeft ingestemd. Het programma zal lopen van 2014 tot en met 2016, met een jaarlijks budget van 9 miljoen euro....Lees verder en reageer.


Voeding of medicijn?
30 September 2013

70% van de senioren is van mening dat gezonde voeding het geneesmiddelengebruik kan terugdringen

Dit blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO onder 750 Nederlandse 65-plussers. Van de ondervraagden denkt 60% dat het verbeteren van voeding ook leidt tot een aanzienlijke verlaging van de zorgkosten. De helft van...Lees verder en reageer.


Hart en vaatziekte
02 September 2013

Jaarlijks sterven circa 26.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten

Hiermee zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één bij vrouwen in Nederland. Al jarenlang wordt er aandacht gevraagd voor hartziekten bij vrouwen. Onderzoek onder Europese cardiologen wijst echter uit dat vrouwen minder...Lees verder en reageer.


tv-kijken
05 August 2013

Jongeren 1,5 zoveel kans op te hoge BMI door tv-kijken

Jongeren die veel televisie kijken hebben 1,5 tot 1,7 zoveel kans op een te hoge BMI dan jongeren die dat niet doen. Het effect is het grootst bij meisjes, jonge kinderen en voor jongeren die meer dan 2 uur televisie kijken. Dit...Lees verder en reageer.


Peuter drinkt diksap
01 July 2013

Peuters drinken dagelijks 2,3 glazen gezoete dranken

Dit blijkt uit onderzoek naar het drinkgedrag van kinderen tussen de 0 en 4 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction onder een representatieve landelijke steekproef in opdracht van JOGG (Jongeren Op Gezond...Lees verder en reageer.


Gezond dagmenu
03 June 2013

Een gezond dagmenu kost 5 euro

 Dit blijkt uit berekeningen van het Nibud in opdracht van het Voedingscentrum. Onder deze 5 euro vallen ontbijt, lunch, avondeten en extra’s. De prijs is het gemiddelde van 7 gezonde dagmenu’s, gebaseerd op een...Lees verder en reageer.


Displaying results 49 to 72 out of 106
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten