Hap Slik Weg

Mary Roach was voor mij een onbekende auteur, maar ze wordt in Amerika de “David Sedaris of science” genoemd. Die naam mag ze met trots dragen, want o wat schrijft zij grappig, soms zelfs hilarisch maar tegelijkertijd neemt ze je mee in haar verhaal waar je veel van kunt opsteken, ook als diëtist. Ik heb in ieder geval in dit boek tijdens haar reis door het maag-darmkanaal (eetklep met stortkoker) niet alleen gelachen over hoe ze soms heel ranzige dingen of processen omschreef, maar ook heel veel geleerd. Ik wist bijvoorbeeld niet dat

  • smaakreceptorcellen ook aanwezig zijn in de darmen, op het strottenhoofd en bovenaan de slokdarm. Alleen de receptoren op de tong geven informatie door aan de hersenen.
  • katten eensmakig zijn en dus geen moeite hebben met elke dag hetzelfde eten.
  • waarom kankerpatiënten waarbij de smaakreceptoren zijn vernietigd soms blijven kokhalzen terwijl ze weten dat ze door niet eten zullen verhongeren.
  • Hondenvoer meer voedingswaarde heeft dan veel van de vleesproducten voor mensen.
  • Dat knapperigheid en krokant zijn van levensmiddelen voor ons lichaam de telegramtaal is voor “gezond”.

Bijzonder zijn ook de omschrijvingen die ze gebruikt. Zo is bijvoorbeeld de neus een “gaschromatograaf van vlees”, de smaak “de poortwachter van het spijsverteringsstelsel” en de endeldam “de bajesbeurs”. Die endeldarm is immers handig om rectaal tabak of zelfs mobiele telefoontjes de bajes in te smokkelen.

Ze bezocht voor haar boek diverse experts over de hele wereld. Zo bezocht ze in Food Valley -de Silicon Valley van het eten- de speekselexpert Erika Siletti. Ook krijgen vroegere onderzoekers als Horace Fletcher, een expert op extreem grondig kauwen tot het eten van vloeibaar, de nodige aandacht. Tevens komen de laatste wetenschappelijke inzichten, zoals fecestransplantatie aan bod. Ik zou zeggen: diëtisten, lezen deze pageturner. Zelfs een aanrader om dit boek als “vakliteratuur” mee te nemen op vakantie.(RB)

Hap Slik Weg, Alles wat je eigenlijk niet wilde weten over je spijsvertering, Maven Publishing, ISBN 9789491845031, 366 pagina’s, € 19,00

Gepubliceerd op 24 juli 2014

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.