Grote variatie in inname micro-organismen via voeding

De inname van levende micro-organismen via de voeding varieert aanzienlijk. Dat blijkt uit een studie van onder meer diëtist-onderzoekers dr. Berber Vlieg (OLVG Amsterdam) en dr. Jeanne de Vries (Wageningen University & Research). ‘Een hogere inname van microben kan de gezondheid van de darmen ondersteunen en het risico op allergische aandoeningen verminderen’, aldus Vlieg.

Voedselmicroben tabel

Het onderzoek is gepubliceerd in Nutrients. Aan de studie deden 34 volwassenen tussen de 20 en 70 jaar uit Wageningen mee. Zij hielden 3 dagen gedurende 24 uur hun voedselinname bij. Om het microbiële gehalte van de voeding van de deelnemers in te schatten, maakten de onderzoekers een unieke Nederlandse voedselmicroben-tabel op basis van laboratoriummetingen. De totale dagelijkse inname van micro-organismen via de voeding varieerde sterk: van 0,5 miljoen tot ruim 400 miljard. Een voeding met een hoog gehalte bevat dus bijna een miljoen keer zoveel micro-organismen dan een voeding met een laag gehalte.

Vers, onbewerkt en gefermenteerd

Naast voedselkeuze dragen ook bereidingswijzen en bewaarcondities bij aan de grote variatie van het microbiële gehalte van de voeding. Uit de studie blijkt dat levende micro-organismen niet alleen zitten in gefermenteerde voedingsmiddelen, maar ook in verse, onverhitte producten als rauwe groente en fruit. Consumptie van gefermenteerde (zuivel)producten, kaas, verse voedingsmiddelen en producten die bijna aan het einde van hun houdbaarheidsdatum waren, ging gepaard met een hogere inname van voedselmicroben. Deelnemers die veel voorverpakte en sterk bewerkte producten consumeerden, hadden juist een lagere inname van voedselmicroben.

Darmmicrobioom en allergie

De verschillen in inname van voedselmicroben kunnen volgens de onderzoekers een aanzienlijke invloed hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom, ontstekingen en daarmee op allergische aandoeningen. Een lage inname van voedselmicroben kan een risicofactor zijn voor allergische aandoeningen.

Bronnen: Nutrients en LinkedIn

Gepubliceerd op 23 mei 2025

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.