Grootste gezondheidswinst bij fruit en bewerkt vlees

Welke voedingsadviezen van de Gezondheidsraad leveren de grootste gezondheidswinst op? Meer fruit eten en bewerkt vlees schrappen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Als alle Nederlanders vanaf nu dagelijks 2 stuks fruit eten en bewerkt vlees laten staan, scheelt dat in 2050 ongeveer 20 procent nieuwe gevallen van diabetes type 2, coronaire hartziekten en beroertes. Bewerkt vlees uit de voeding schrappen zorgt bovendien voor een kleine 10 procent afname van darmkanker.

Noten en volkoren

De Wageningse studie onderzocht ook de effecten van andere voedingsgroepen in de Richtlijnen Goede Voeding. In mindere mate zagen de wetenschappers ook dat voldoende noten en zaden eten de kans op coronaire hartziekten en diabetes verlaagt. Meer volkorenproducten nuttigen kan 10 procent van de beroertes voorkomen.

Beleid aanpassen

Het loont volgens het Wageningse onderzoek dus om Nederlanders nog meer te stimuleren om volgens de voedingsrichtlijnen te eten en dus in te zetten op preventie. Het is niet alleen gunstig voor Nederlanders zelf, maar het verlaagt ook de druk op de zorg en bespaart daarmee medische kosten. Maar eetpatronen rigoureus aanpassen is moeilijk, erkent Sander Biesbroek, één van de onderzoekers en universitair docent. Door het grote aanbod aan ongezonde en sterk bewerkte producten in de winkels en promoties ervoor, maken mensen lang niet altijd de gezonde keuze. Daarom pleit Biesbroek voor beleidsmaatregelen die de voedselomgeving verbeteren of gezond eten stimuleren. ‘Dat kan bijvoorbeeld door gezonde producten minder te belasten en de belasting op ongezonde producten zoals bewerkt vlees juist te verhogen’, aldus Biesbroek.

Voedselconsumptiepeiling

Om de hypothetische prognose van de volksgezondheid in 2050 te maken, gebruikten de onderzoekers gegevens uit de Voedselconsumptiepeiling in combinatie met gegevens over hoe bepaalde voedingsgroepen het risico op ziekten beïnvloeden. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift eClinicalMedicine.

Bron: Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 11 april 2025

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.