Groene tuin gunstig voor gezondheid

Meer groen in particuliere tuinen is niet alleen nodig voor klimaatadaptatie en biodiversiteit in steden. Het lijkt ook grote invloed te hebben op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) en het Nivel naar de relatie tussen het hebben van een tuin en gezondheid.

Luchtfoto’s

Het onderzoeksteam keek naar het verband tussen het hebben van een tuin bij huis (en de hoeveelheid groen in die tuin), en hoe vaak klachten en aandoeningen voorkomen (zoals bekend bij de huisarts). Dit deden de onderzoekers door gedetailleerde luchtfoto’s te vergelijken met digitale patiëntengegevens van huisartsenpraktijken. Bij vrij veel aandoeningen bleek een tuin bij huis gunstig gerelateerd te zijn aan de mate waarin aandoeningen voorkomen. De hoeveelheid groen in die tuin bleek een gunstige relatie te hebben bij nog meer aandoeningen.

Minder beroerten

In het onderzoek zijn 21 typen aandoeningen meegenomen, waaronder hoge bloeddruk, diabetes type 2 en COPD. Iets minder dan de helft van deze aandoeningen kwam minder voor bij mensen met een tuin, ongeacht de grootte daarvan en de hoeveelheid groen. De onderzoekers zagen het sterkste verband tussen tuinbezit en het ontstaan van een beroerte of hersenbloeding. Onder tuinbezitters komt deze aandoening 15 procent minder vaak voor dan onder degenen zonder tuin.  

Groen is gezond 

De onderzoeker keken ook naar de hoeveelheid groen in de tuin. Hierbij zagen de onderzoekers bij 20 van de 21 aandoeningen een verband. Mensen met 50 vierkante meter tuingroen of meer bleken 10 procent minder last te hebben van hartziekten, 15 procent minder last van beroertes of hersenbloedingen en 20 procent minder last van besmettelijke darmziekten. Alleen voor elleboog-, pols- en/of handklachten werd een duidelijk negatief verband gevonden: mensen met meer tuingroen hebben hier juist minder vaak last van. Of dit echt door tuinieren komt, is niet onderzocht.  

Bron: Nivel 

Gepubliceerd op 25 april 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.