Gratis: stroomschema GI-problemen bij ondervoeding

Wist je dat er een consensusrichtlijn bestaat voor het identificeren en behandelen van symptomen van gastro-intestinale (GI) problemen bij volwassenen met ondervoeding? Dit heldere en praktische stroomschema kan je in de praktijk helpen. Abbott heeft dit stroomschema in het Nederlands voor je beschikbaar gemaakt. Je kunt het gratis aanvragen.

De vicieuze cirkel van ondervoeding en GI-intolerantie

Ondervoeding en malabsorptie komen vaak samen voor. Zeker in de eerstelijnszorg is het lastig te achterhalen welke cliënten een risico hebben op GI-problemen. Medische drinkvoeding is geïndiceerd bij (risico op) ondervoeding. Maar reguliere medische drinkvoeding kan, vooral wanneer het caseine-eiwit gedomineerd is, lastig verteerbaar zijn voor een groot deel van patiënten van alle leeftijden. Vooral voor degenen die problemen ondervinden met de vertering of opname van voedingsstoffen. Dit geeft vervelende klachten en het werkt ondervoeding verder in de hand, vanwege een verminderde opname van voedingsstoffen.

Voeding op basis van peptiden

Als bij malabsorptie een aanvullende drinkvoeding nodig is, ligt de keuze voor een gemakkelijk verteerbare voeding voor de hand. Internationale richtlijnen geven aan dat bij patiënten met tolerantieproblemen een voeding op basis van peptiden het overwegen waard is.1-5 De voedingstoffen worden beter geabsorbeerd, de kans op ondervoeding is kleiner en de therapietrouw is hoger omdat er minder klachten optreden.

Vraag stroomschema gratis aan

De consensusrichtlijn bestaat uit een stroomschema samengesteld door een Engelse multidisciplinaire groep van zorgprofessionals met kennis van GI-intolerantie. Abbott heeft dit praktische stroomschema voor je beschikbaar gemaakt in het Nederlands. Je kunt het hier gratis aanvragen.

Literatuur
  1. McClave SA et al J Parenter Enteral Nutr 2009;33(3)277-316
  2. Heyland DK et al J parenter Enteral Nutr 2003;27(5):355-373
  3. Mirtallo JM et al J Parenter Enteral Nute 2012;36(3)284-291
  4. Meier R et al Clin Nutr Apr 2006;25(2)275-284
  5. Lochs H et al Clin Nutr Apr 2006;25(2)260-274
NL-VIT1-5-2500003

Gepubliceerd op 27 januari 2025

Door Adverteerder

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.