GLI’s op maat bij artrose, bariatrie en leververvetting

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht gaat speciale gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s) aanbieden die voor specifieke aandoeningen zijn ontwikkeld. Momenteel loopt er een pilot met een GLI voor artrose en er komen ook GLI’s voor bariatrie en niet-alcoholgerelateerde leververvetting (NASH).

GLI bij artrose

De GLI voor mensen met artrose is een samenwerking tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, Artroselifestyle.nl en leefstijlcentrum Your Health Spot. Afgelopen maand zijn 2 pilotgroepen van elk 10 deelnemers van start gegaan. Als de pilot succesvol verloopt, zal het programma structureel worden aangeboden. De doelen zijn: het leren omgaan met artrose, gewicht verliezen en kracht opbouwen. Volgens de initiatiefnemers zijn er al wel leefstijlprogramma’s voor bijvoorbeeld mensen met diabetes of hart- en vaatziekten, maar daarin ligt meestal de nadruk op gewichtsverlies. Mensen met artrose hebben een iets andere aanpak nodig en daarom is de GLI aangepast met meer aandacht voor bewegen en spieropbouw.

Minder complicaties

Mensen met overgewicht hebben meer kans op complicaties tijdens of na het plaatsen van een knie- of heupprothese. Wie vooraf gewicht verliest en goed leert omgaan met artrose, heeft misschien voorlopig geen operatie nodig of zelfs uiteindelijk helemaal niet. ‘Je eigen gewricht is beter dan welke prothese ook’, stelt orthopedisch chirurg Mikel Reilingh van het Albert Schweitzer ziekenhuis. ‘Opereren doen wij daarom pas als het kraakbeen echt weg is.’ Dankzij deze GLI hoeft de patiënt dat niet af te wachten, maar kan deze zelf de balans vinden tussen voeding, beweging, spieropbouw en gewichtsverlies.’

Leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist

De GLI voor artrose duurt 2 jaar en bestaat uit groepssessies, individuele sessies en een ThuisTrainer-app. Er is begeleiding door onder andere een fysiotherapeut, een diëtist en een leefstijlcoach. Naast voeding en beweging is er ook aandacht voor slaap, stress en innerlijke balans, net als in de “gewone” GLI. Het programma is gratis voor de deelnemers, na verwijzing door de orthopeed. Een deel wordt vergoed door de zorgverzekeraars en de rest door de initiatiefnemers. Deze hopen dat de zorgverzekeraars op den duur de GLI helemaal zullen bekostigen, zodra gebleken is dat het werkt. Ze verwachten dat de deelnemers veel beter structureel worden geholpen door hun hele problematiek aan te pakken in plaats van alleen dat ene pijnlijke gewricht.

Ook GLI voor bariatrie en NASH

Intussen zijn ook de afdelingen Chirurgie en Maag-Darm-Leverziekten van het Albert Schweitzer ziekenhuis met Your Health Spot in zee gegaan voor een pilot-GLI op het gebied van respectievelijk bariatrie en niet-alcoholgerelateerde leververvetting (NASH). Bij bariatrie duurt de GLI 3 jaar, waarvan 3 maanden vóór de operatie en 33 maanden erna. Doel is de patiënten zo fit mogelijk de operatie in te laten gaan en daarna terugval in oude gewoonten te voorkomen. Bij NASH duurt de GLI 2 jaar en is het doel om met behulp van beweging, coaching en onder meer een mediterraan dieet de patiënt af te laten vallen en de vervetting van de lever terug te dringen.

Bron: Albert Schweitzer ziekenhuis

Gepubliceerd op 26 oktober 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.