GLI-zorg mag tijdens coronacrisis op afstand

Veel mensen die een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) volgen, kunnen momenteel niet naar hun zorgverlener door de coronamaatregelen. Omdat zorgverzekeraars continuïteit van de GLI belangrijk vinden, krijgen zorgaanbieders de ruimte voor het aanbieden van zorg op afstand, zoals telefonische- en videoconsulten. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Declaraties

Er zijn geen belemmeringen om zorg op afstand te leveren in de periode vanaf 1 maart 2020 tot het moment dat de landelijke richtlijnen van de overheid en het RIVM niet meer van toepassing zijn. Zorgaanbieders kunnen in deze periode de reguliere zorgprestaties van de GLI blijven declareren, ook al wordt de zorg op afstand georganiseerd. Voorwaarde is wel dat de patiënt toestemming heeft gegeven en de zorg op afstand qua duur, kwaliteit en inhoud vergelijkbaar is met de behandeling in een praktijkruimte.  

Veilige digitale zorg 

Zorgverzekeraars vertrouwen er hierbij wel op dat zorgaanbieders op een veilige manier en conform de AVGrichtlijnen zorg op afstand leveren. Telefoneren is bijvoorbeeld veilig, maar Whatsapp, Facetime en de consumentenversies van Skype en Zoom zijn niet “AVG-proof”. Veilige applicaties voor videoconsulten zijn volgens Zorgverzekeraars Nederland bijvoorbeeld: 

  • Clickdoc(CMG.nl) 
  • E-zorg
  • KPN zorgmessenger
  • Physitrack
  • Vtell/Vcare
  • Weseedo
  • Zaurus

Evaluatie 

De interventie-eigenaren van de 3 erkende GLI-programma’s (Beweegkuur, CooL en SLIMMER) gaan de kwaliteit en effectiviteit van de geboden zorg op afstand in deze periode evalueren. 

Bron: Zorgverzekeraars Nederland 

Gepubliceerd op 31 maart 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.