Gezondheidsraad lanceert concepten over voeding voor zwangeren

De Gezondheidsraad heeft 3 nieuwe achtergronddocumenten over voeding voor zwangeren opgesteld. Deze documenten vormen de basis voor toekomstige nieuwe voedingsaanbevelingen voor deze doelgroep. Tot 10 november heeft iedereen de gelegenheid commentaar te leveren op deze concepten.

Nog geen voedingsrichtlijn

De Engelstalige achtergronddocumenten zijn door de Commissie Voedingsaanbevelingen opgesteld in opdracht van het ministerie van VWS. De Gezondheidsraad meldt expliciet dat de conclusies over deelonderwerpen niet direct kunnen worden doorvertaald naar voedingsadviezen.

Voedselinname en eetpatronen

Het eerste document gaat over voedselinname en eetpatronen tijdens de zwangerschap. Volgens de commissie is er sterk bewijs dat een gezond eetpatroon geassocieerd is met een 21 procent kleinere kans op vroeggeboorte. Ook is er sterk bewijs dat het eten van 1 tot 3 porties vis per week (vergeleken met 1 keer per week of minder) gunstig is voor de zwangerschapsduur en tegen vroeggeboorte, maar dat er ook een relatie is met een hogere BMI bij de kinderen op de leeftijd van 2, 4 en 6 jaar. Tot slot vond de commissie sterk bewijs dat het drinken van 4 of meer koppen koffie per dag geassocieerd is met een hoger risico op een miskraam, vergeleken met het drinken van geen of heel weinig koffie. Voor andere onderzochte uitkomsten was het bewijs zwak, was er te weinig onderzoek of kon er nog geen conclusie getrokken worden.

Supplementen

Het tweede document heeft als onderwerp nutriënteninname van supplementen tijdens de zwangerschap. Voor foliumzuur is er wetenschappelijke overeenstemming dat suppletie de kans op afwijkingen aan de neurale buis, zoals open ruggetje, verkleint. Verder concludeert de commissie dat er sterk bewijs is dat foliumzuur de kans op vroeggeboorte en het te klein zijn bij de geboorte met respectievelijk 16 en 24 procent verkleint. Extra inname van calcium is geassocieerd met een kleinere kans op hoge bloeddruk – vooral als de calciuminname via voeding laag is – en pre-eclampsie. Voor visoliesupplementen vond de commissie sterk bewijs dat dit de kans op vroeggeboorte (<34 weken) verkleint. Voor andere supplementen, zoals magnesium, ijzer, vitamine D en jodium werden geen conclusies met sterk bewijs gevonden. In landen met een middellaag en laag inkomen (in Azië, Afrika en Centraal-Amerika) werd nog een aanvullend resultaat met sterk bewijs gevonden. Daar verkleint een multivitamine de kans op vroeggeboorte (<34 weken), laag geboortegewicht en een ongunstige zwangerschapsduur.

Gewicht

Het derde document bespreekt gewichtsverandering tijdens de zwangerschap. Hierin concludeert de commissie dat vrouwen die ondergewicht of een normaal gewicht hebben en te weinig aankomen tijdens de zwangerschap, een hoger risico lopen op vroeggeboorte of een kindje dat te klein is voor de zwangerschapsduur. Het verkleint juist de kans op een baby die te groot is voor de zwangerschapsduur. Vrouwen die een normaal gewicht of overgewicht hebben bij de zwangerschap en te veel aankomen, hebben een hoger risico op hoge bloeddruk, pre-eclampsie, een baby die te groot is voor de zwangerschapsduur en een keizersnede. De kans dat het kindje te klein is, te vroeg geboren wordt of dat de moeder zwangerschapsdiabetes krijgt, is juist kleiner. Criteria om vast te stellen wat een optimale of adequate gewichtstoename is, moeten nog worden bediscussieerd. Nieuw onderzoek wijst uit dat de voorheen gebruikte criteria (de IOM/NAM-criteria) mogelijk moeten worden bijgesteld. Voor vrouwen met een normaal gewicht lijkt tussen de 10 en 20 kilo aankomen tijdens de zwangerschap optimaal; daarboven en daaronder zijn er significante risico’s. Vrouwen met ondergewicht moeten minimaal 12 kilo aankomen. Vrouwen met obesitas graad 1 (BMI 30 tot 34,9) zouden niet meer dan 20 kilo moeten aankomen en bij graad 2 en 3 (BMI boven 35) niet meer dan 16 kilo.

Eerste serie van 4

De 3 nieuwe documenten maken de serie over voeding tijdens de zwangerschap compleet. Eind april 2019 stelde de Gezondheidsraad het document over de schadelijke effecten van stoffen en micro-organismen in de voeding tijdens de zwangerschap open voor reacties. In een later stadium komen er ook voedingsadviezen voor vrouwen die borstvoeding geven en kinderen tot 2 jaar.

Bron: Gezondheidsraad

Gepubliceerd op 1 november 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Jasper Most 8 november 2019 at 13:13 - Reply

    Beste Gezondheidsraad,
    tot mijn verbazing is in de nieuwe richtlijnen niet beschreven, hoe veel vrouwen moeten eten om de aanbevolen gewichtstoename te realiseren.
    Naast het belang van diet quality, is het zeker ook belangrijk, om advies te kunnen geven, of en hoeveel vrouwen tijdens de zwangerschap mogen eten in vergelijking met ervoor.
    Voor vrouwen met normaal gewicht, en overgewicht zijn deze data al >15jaar oud (Nancy Butte, 2004, AJCN, Thomas 2012 AJCN), en voor vrouwen met obesitas hebben wij dit jaar data gepubliceerd, die aantonen, dat vrouwen met obesity geen extra energy moeten consumeren om de aanbevolen gewichtstoename te bereiken, aangezien dat er geen vet opgeslagen wordt (Most, 2019, J Clin Inv).
    Dit jaar hebben wij een review geschreven, waarin wij de “Energy Requirements in Pregnancy” (most 2019, Nutrients) samengevat hebben. In dit review concluderen wij, dat de beste bewijzen aantonen, dat vrouwen in het eerste trimester geen extra energie moeten consumeren, en daarna 400 tot 0 voor vrouwen met ondergewicht en obesitas, respectieve.
    Graag houd ik me bereid, om dit in meer detail uit te werken.
    Met vriendelijke groeten
    Jasper Most

    Energy requirements during pregnancy based on total energy expenditure and energy deposition.
    Butte NF1, Wong WW, Treuth MS, Ellis KJ, O’Brian Smith E.
    Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):1078-87.
    Author information
    1 US Department of Agriculture/Agricultural Research Service Children’s Nutrition Research Center, Department of Pediatrics, Baylor College of Medicine, Houston, TX 77030, USA. nbutte@bcm.tmc.edu
    Abstract
    BACKGROUND:
    Energy requirements during pregnancy remain controversial because of uncertainties regarding maternal fat deposition and reductions in physical activity.

    OBJECTIVE:
    This study was designed to estimate the energy requirements of healthy underweight, normal-weight, and overweight pregnant women and to explore energetic adaptations to pregnancy.

    DESIGN:
    The energy requirements of 63 women [17 with a low body mass index (BMI; in kg/m(2)), 34 with a normal BMI, and 12 with a high BMI] were estimated at 0, 9, 22, and 36 wk of pregnancy and at 27 wk postpartum. Basal metabolic rate (BMR) was measured by calorimetry, total energy expenditure (TEE) by doubly labeled water, and activity energy expenditure (AEE) as TEE – BMR. Energy deposition was calculated from changes in body protein and fat. Energy requirements equaled the sum of TEE and energy deposition.

    RESULTS:
    BMR increased gradually throughout pregnancy at a mean (+/-SD) rate of 10.7 +/- 5.4 kcal/gestational week, whereas TEE increased by 5.2 +/- 12.8 kcal/gestational week, which indicated a slight decrease in AEE. Energy costs of pregnancy depended on BMI group. Although total protein deposition did not differ significantly by BMI group (mean for the 3 groups: 611 g protein), FM deposition did (5.3, 4.6, and 8.4 kg FM in the low-, normal-, and high-BMI groups; P = 0.02). Thus, energy costs differed significantly by BMI group (P = 0.02). In the normal-BMI group, energy requirements increased negligibly in the first trimester, by 350 kcal/d in the second trimester, and by 500 kcal/d in the third trimester.

    CONCLUSION:
    Extra energy intake is required by healthy pregnant women to support adequate gestational weight gain and increases in BMR, which are not totally offset by reductions in AEE.

    Evidence-based recommendations for energy intake in pregnant women with obesity.
    Most J, Amant MS, Hsia DS, Altazan AD, Thomas DM, Gilmore LA, Vallo PM, Beyl RA, Ravussin E, Redman LM.
    J Clin Invest. 2019 Aug 1;130:4682-4690. doi: 10.1172/JCI130341.
    1 Reproductive Endocrinology and Women’s Health, Pennington Biomedical Research Center, Baton Rouge, Louisiana, USA.
    2 Maternal and Fetal Medicine, Woman’s Hospital, Baton Rouge, Louisiana, USA.
    3 United States Military Academy, West Point, New York, USA.
    Abstract
    BACKGROUND:
    In women with obesity, excess gestational weight gain (≥270 g/week) occurs in two out of three pregnancies and contributes to metabolic impairments in both mother and baby. To improve obstetrical care, objectively assessed information on energy balance is urgently needed. The objective of this study was to characterize determinants of gestational weight gain in women with obesity.

    METHODS:
    This was a prospective, observational study of pregnant women with obesity. The primary outcome was energy intake calculated by the energy intake-balance method. Energy expenditure was measured by doubly-labeled water and whole-room indirect calorimetry and body composition as 3-compartment model by air displacement plethysmography and isotope dilution in early (13-16 weeks) and late pregnancy (35-37 weeks).

    RESULTS:
    In pregnant women with obesity (n=54), recommended weight gain (n=8, 15%) during the second and third trimesters was achieved when energy intake was 125±52 kcal/d less than energy expenditure. In contrast, women with excess weight gain (67%) consumed 186±29 kcal/d more than they expended (P<0.001). Energy balance affected maternal adiposity (recommended: -2.5±0.8 kg fat mass, excess: +2.2±0.5, inadequate: -4.5±0.5, P<0.001), but not fetal growth. Weight gain was not related to demographics, activity, metabolic biomarkers, or diet quality. We estimated that energy intake requirements for recommended weight gain during the second and third trimesters were not increased as compared to energy requirements early in pregnancy (34±53 kcal/d, P=0.83).

    CONCLUSIONS:
    We here provide the first evidence-based recommendations for energy intake in pregnant women with obesity. Contrary to current recommendations, energy intake should not exceed energy expenditure.

    Energy Intake Requirements in Pregnancy.
    Most J, Dervis S, Haman F, Adamo KB, Redman LM.
    Nutrients. 2019 Aug 6;11(8). pii: E1812. doi: 10.3390/nu11081812. Review.
    PMID: 31390778
    1 Pennington Biomedical Research Center, Baton Rouge, LA 70808, USA.
    2 School of Human Kinetics, University of Ottawa, Ottawa, ON K1N 6N5, Canada.
    3 Pennington Biomedical Research Center, Baton Rouge, LA 70808, USA.
    Abstract
    Energy intake requirements in pregnancy match the demands of resting metabolism, physical activity, and tissue growth. Energy balance in pregnancy is, therefore, defined as energy intake equal to energy expenditure plus energy storage. A detailed understanding of these components and their changes throughout gestation can inform energy intake recommendations for minimizing the risk of poor pregnancy outcomes. Energy expenditure is the sum of resting and physical activity-related expenditure. Resting metabolic rate increases during pregnancy as a result of increased body mass, pregnancy-associated physiological changes, i.e., cardiac output, and the growing fetus. Physical activity is extremely variable between women and may change over the course of pregnancy. The requirement for energy storage depends on maternal pregravid body size. For optimal pregnancy outcomes, women with low body weight require more fat mass accumulation than women with obesity, who do not require to accumulate fat mass at all. Given the high energy density of fat mass, these differences affect energy intake requirements for a healthy pregnancy greatly. In contrast, the energy stored in fetal and placental tissues is comparable between all women and have small impact on energy requirements. Different prediction equations have been developed to quantify energy intake requirements and we provide a brief review of the strengths and weaknesses and discuss their application for healthy management of weight gain in pregnant women.

    • Beroep: Voedingswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.