Gezondheidsraad adviseert monitoring van seleniuminname

Het is van belang dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de inname van selenium in Nederland. Dat concludeert de Gezondheidsraad op basis van recent onderzoek, waaruit blijkt dat er in Nederland sprake kan zijn van lage innames van selenium. Het gaat met name om mensen met een overwegend plantaardig en biologisch voedingspatroon.

Aanpassing kwalificatie voedingsnorm voor selenium

Bij het opstellen van voedingsnormen beoordeelt de Gezondheidsraad de laatste jaren onder meer of de normen in de praktijk relevant zijn voor de voedingsvoorlichting en monitoring. Voorlichting en monitoring is alleen gewenst voor normen die wetenschappelijk onderbouwd zijn of waarvan aanwijzingen zijn dat eventuele tekorten gezondheidseffecten kunnen hebben. In eerdere adviezen over de voedingsnormen voor volwassenen (2018) en voor zwangeren (2021) kwalificeerde de raad de norm voor selenium nog als zwak onderbouwd en niet relevant voor de voedingsvoorlichting en de monitoring van de inname. Seleniumtekorten leken niet voor te komen in de algemene bevolking in Nederland. Maar bij het opstellen van het advies over voedingsnormen voor lacterende vrouwen heeft de Gezondheidsraad opnieuw naar selenium gekeken.

Signalen van tekorten en ongunstige gezondheidseffecten

Recent onderzoek wijst volgens de Gezondheidsraad uit dat lage innames van selenium wel voor kunnen komen in Nederland. Lage innames hangen samen met een verhoogd risico op ziekte, waaronder hart- en vaatziekten en mogelijk kanker. Daarom maakt de Gezondheidsraad nu een andere afweging dan in 2018 en kwalificeert de seleniumnorm als wel relevant voor de voedingsvoorlichting en -monitoring.

Verschuiving naar plantaardig voedingspatroon

In een nieuw briefadvies stelt de Gezondheidsraad nu dat het belangrijk is om meer inzicht te krijgen in mogelijk (te) lage innames van selenium bij de algemene bevolking en bij subgroepen met een specifiek voedingspatroon. Het gaat met name om mensen met een overwegend plantaardig en biologisch voedingspatroon. Dierlijke producten vormen de belangrijkste bron van selenium. Het seleniumgehalte is verder afhankelijk van de bodem, het gebruik van kunstmest met selenium of het gehalte van selenium in diervoeder. De huidige verschuiving naar een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke voedingsmiddelen zou volgens de Gezondheidsraad kunnen leiden tot een daling van de inname van selenium. Daarom is monitoring van de inname van selenium gewenst.

Bron: Gezondheidsraad

Gepubliceerd op 11 december 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.