Gezondheidsraad adviseert landelijke aanpak tegen eetstoornissen

Er moet een landelijke, uniforme aanpak komen om eetstoornissen eerder te herkennen en behandelen. Verder is er meer kennis nodig over eetstoornissen, zowel bij de patiënten zelf en hun omgeving als bij zorgprofessionals. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. 

Passende hulp pas na 4 jaar

Voor het advies is onder meer wetenschappelijke literatuur bekeken en sprak de Gezondheidsraad met deskundigen en organisaties over 4 aandoeningen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en voedselinnamestoornis ARFID. De eerste 3 stoornissen komen het vaakst voor bij vrouwen tussen de 15 en 30 jaar. ARFID wordt meestal gezien bij kinderen op zeer jonge leeftijd. De raad benadrukt dat vroege herkenning en behandeling van een eetstoornis essentieel is, omdat de prognose dan gunstiger is en het herstel sneller verloopt. Nu duurt het gemiddeld 4 jaar voordat een jongere met een eetstoornis passende hulp krijgt.   

Vroege herkenning

Volgens de Gezondheidsraad zijn gebrek aan kennis bij jongeren, hun ouders en professionals, lange wachtlijsten en een versnipperd zorgaanbod debet aan de late herkenning en interventie. Volgens de raad is het van belang dat jongeren zelf eerder beseffen dat ze ziek zijn, en dat hun omgeving het sneller opmerkt. Een goed screeningsinstrument is nodig voor de vroege herkenning. Verder valt winst te behalen met een laagdrempelig behandelaanbod, dat meteen kan starten. Dat voorkomt dat klachten erger worden en helpt de wachttijd voor specialistische behandeling te overbruggen of dergelijke behandeling zelfs overbodig te maken.  

Mentale weerbaarheid jongeren 

De Gezondheidsraad adviseert de preventie vooral te richten op het vergroten van de mentale weerbaarheid van jongeren. Dit kan onder andere door hun zelfvertrouwen te verbeteren en hen te leren verantwoord en kritisch om te gaan met (sociale) media. Ook zou er meer en betere voorlichting voor ouders moeten komen, zodat eventuele stoornissen eerder opgemerkt worden. 

Landelijke aanpak 

De Gezondheidsraad adviseert een landelijk uniforme aanpak van eetstoornissen, die op regionaal of gemeentelijk niveau uitgevoerd kan worden. De afgelopen jaren is er relatief weinig kennis ontwikkeld over de beste manier om eetstoornissen te voorkomen en te herkennen, aldus de raad. Ook is er nog erg weinig bekend over de beste behandeling van de veel voorkomende samenloop tussen eetstoornissen en andere psychiatrische ziektebeelden. De raad adviseert te investeren in onderzoek naar vroege herkenning van eetstoornissen, naar effectieve interventies en samenloop met andere ziekten. 

Bron: Gezondheidsraad 

Gepubliceerd op 1 juli 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.