Gezondere voedingskeuzes door afslankmedicatie

Gewichtsreducerende medicatie als Ozempic®, Wegovy® en Mounjaro® worden steeds populairder om gewicht te verliezen. Uit Amerikaans onderzoek onder bijna 2.000 mensen blijkt deze GLP-1 medicatie niet alleen de eetlust remt, maar ook positief effect heeft op de eetgewoonten van de gebruikers. 

Tot bijna 1.000 kilocalorieën minder

Het onderzoek, uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw en de Oklahoma State University, verdeelde deelnemers in 4 groepen: mensen die ten tijde van het onderzoek GLP-1 medicatie gebruikten, mensen die GLP-1 medicatie in het verleden gebruikten, mensen die het gebruik overwegen en mensen die het niet willen gebruiken. De resultaten laten zien dat gebruikers van een GLP-1 medicijn dagelijks 720 tot 990 kilocalorieën minder binnenkrijgen dan niet-gebruikers. Ook mensen die eerder GLP-1 gebruikten, kregen tijdens de onderzoeksperiode minder calorieën binnen. Deze uitkomsten komen overeen met eerdere studies die aantoonden dat GLP-1 medicatie de eetlust en energie-inname onderdrukt. 

Veranderde smaakgevoeligheid

De resultaten tonen ook dat gebruikers van GLP-1 medicatie minder vaak voor bewerkt voedsel, frisdrank, rood vlees en wit brood kiezen. In plaats daarvan kiezen ze juist vaker voor fruit, bladgroenten en mineraalwater. Opvallend is dat gebruikers van GLP-1 medicatie bepaalde producten nog steeds lekker vinden, maar er toch minder van eten. Dat kan volgens de onderzoekers te maken hebben met een veranderde smaakgevoeligheid en een minder sterk beloningsgevoel bij vet of zoet eten. Er is meer onderzoek nodig om precies te begrijpen hoe GLP-1 medicatie deze veranderingen in het lichaam veroorzaakt. 

Invloed op voedselindustrie

De onderzoekers concluderen dat gebruik van GLP-1 medicatie het eetpatroon flink kan veranderen. Ze benadrukken dat dit niet alleen gevolgen heeft voor de gebruiker zelf, maar mogelijk ook voor de voedselindustrie. Als veel mensen gezonder gaan eten, zal ook de vraag naar bepaalde producten veranderen, aldus de onderzoekers. 

Bron: Food Quality and Preference 

Gepubliceerd op 1 mei 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.