Gezond eten verkleint kans op tweede hartinfarct

Na een hartinfarct of beroerte is er een verhoogde kans op een tweede infarct of vroegtijdig overlijden. Een gezond eetpatroon kan dit risico met 20 procent verlagen, ontdekte voedingswetenschapper Esther Cruijsen. Ze promoveerde in februari met haar onderzoek aan Wageningen University & Research (WUR).

Gezondheidseffect van gezonde voeding

Om het effect van voedingsaanpassingen bij mensen met hart- en vaatziekten in kaart te brengen, analyseerden Cruijsen de gegevens van ruim 4.000 hartpatiënten. Hierbij analyseerden ze hun eet- en drinkgewoonten gedurende 15 jaar. Aan de hand van de onderzoeksuitkomsten concludeert ze: ‘Al gebruik je de beste medicijnen, met een gezond dieet neemt het risico op sterfte aan een tweede infarct of beroerte met zo’n 20 procent af op de lange termijn.’

Verhoogd risico

‘We weten al langer dat gezonde voeding goed is voor onze harten’, zegt prof. Marianne Geleijnse, die het onderzoek begeleidde. ‘Maar dat ging vooral om gezonde mensen zonder hart- en vaatziekten.’ Onderzoek onder hartpatiënten is schaars, terwijl juist zij meer risico lopen. Na een eerste infarct ontstaat hartschade, waardoor de kans op een tweede infarct, een beroerte en vroegtijdig overlijden toeneemt. Ook de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 is bij deze groep groter. Toch denken veel mensen met hart- en vaatziekten dat medicatie al voldoende bescherming biedt en voedingsaanpassingen juist niet nodig zijn, ziet Geleijnse.

Kleine aanpassingen al veel effect

‘Ook na een hartinfarct is gezonder gaan eten zinvol. Het is nooit te laat’, concludeert Cruijsen. Kleine aanpassingen kunnen al grote voordelen opleveren, zoals het eten van meer vezelrijk voedsel, en minder vlees en minder zout gebruiken. Ook een paar keer per week yoghurt eten heeft een gunstig effect, blijkt uit het onderzoek. Cruijsen benadrukt dat hartpatiënten er goed aan doen rood en bewerkt vlees, suikerhoudende frisdranken, zout en alcohol te beperken. Ook raadt ze aan om koffie liefst gefilterd te drinken, vanwege het aanwezige cafestol in andere soorten koffie.

Bron: Wageningen University & Research en Trouw

Gepubliceerd op 10 maart 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Harriet Verkoelen 12 maart 2025 at 16:35 - Reply

    ‘Gezond eten’ is altijd zo’n ruim begrip. In USA is 93% van de volwassenen insulineresistent wat betekent dat ze te hoge insulinespiegels hebben. Dit is een grotere risicofactor voor HVZ dan verhoogde bloedsuikers zo bewees Kraft.
    Zelfs post prandiaal licht verhoogde insuline spiegels dragen al fors bij aan HVZ blijkt uit onderzoek van oa Crofts.
    Dus ‘gezonde voeding’ zou moeten: (fors) lage koolhydraten met daarbij natuurlijke vetten (dat kan ook verzadigd vet zijn zoals ook in moedermelk zit) en koud geperste oliën.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.