‘Gezond eten is minder smaakvol’
Waarom is het zo lastig voor mensen om gezond te eten? Waarschijnlijk omdat een gezonde voeding volgens de Schijf van Vijf over het algemeen minder smaakvol is door lagere gehaltes aan suiker, zout en verzadigd vet. Dat concludeert voedingswetenschapper Astrid van Langeveld, die op 29 augustus 2018 promoveerde aan Wageningen University.
Zoet of hartig
Het onderzoek wijst ook uit dat mensen met overgewicht relatief meer calorieën binnenkrijgen via hartige voedingsmiddelen dan mensen met een normaal gewicht. Vaak denkt men dat mensen met overgewicht meer zoetigheid eten, maar dit lijkt dus niet het geval te zijn. Of het hartige voedingspatroon ook de veroorzaker is van overgewicht, valt op basis van deze studie niet te concluderen.
Paleodieet
Van Langeveld onderzocht de rol van smaak in Nederlandse voedingspatronen en keek daarbij naar de basissmaken zoet, zuur, bitter, zout, umami en een zogenoemde vet-sensatie. Ze ontdekte dat het populaire Paleodieet qua smaak meer lijkt op het huidige eetpatroon dan op de Schijf van Vijf. Het paleodieet bevat geen melk en granen, die neutraal van smaak zijn, en relatief veel zout, umami en vette smaken uit vlees en vis. Een gezonde voeding kan volgens Van Langeveld aantrekkelijker gemaakt worden door kruiden en specerijen toe te voegen. Overigens roepen de conclusies van Van Langeveld veel kritiek op.
Bron: Resource
Gepubliceerd op 5 september 2018
Door Angela Severs
Misschien moeten ze eens dit proberen….
https://thenewfood.nl/bourgondier-martin-vindt-lchf-geweldig/
Ik ben heel benieuwd naar de onafhankelijkheid van dit onderzoek en eventuele belangenverstrengeling. Bijzondere conclusie.
Ja ik snap de kritiek wel, wat een onzin. Het is eerder het probleem dat mensen lui, niet creatief en een beperkt smaak pallet hebben waardoor gezond eten minder smaak vol wordt. Want ze weten gewoon niet wat ze moeten koken of vinden het niet lekker. Gezond eten is zeer smaakvol, en alsof een avondmaaltijd niet zou mag zijn? Dat gemierenneuk over zout, als de andere 2 hoofdmaaltijden van de dag minder of geen zout bevatten is er niks aan de hand.
*Zout