Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Mensen die gevoelig zijn voor natrium hebben mogelijk een hoger risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk, dan mensen die minder zoutgevoelig zijn. Dat zijn de conclusies uit een nieuwe longitudinale studie, verschenen in het medisch tijdschrift Hypertension.

Mate van sensitiviteit

Het is al langer bekend dat mensen met een grotere gevoeligheid voor natrium vaker een hoge bloeddruk hebben. Maar wat oorzaak of gevolg is, was nog niet bekend. In een nieuwe studie van de American Heart Association bepaalden onderzoekers de zoutsensitiviteit van 1.718 gezonde Chinese volwassenen zonder hypertensie. Dit deden ze door de deelnemers eerst 7 dagen een dieet te geven dat laag in natrium (1.180 mg/dag) was. Vervolgens kregen ze 7 dagen maaltijden met veel natrium (7.081 mg/dag). Aan de hand van de bloeddrukstijging en natriumuitscheiding in de urine tijdens die 2 verschillende diëten, konden ze vaststellen in hoeverre iemands bloeddruk gevoelig is voor natrium. Aan de hand daarvan werden ze in 3 groepen opgedeeld; hooggevoelig, matig gevoelig of niet gevoelig (“natrium-resistent”).

Verhoogd risico

Vervolgens volgden de onderzoekers deze mensen gedurende ruim 7 jaar. Daaruit bleek dat de mensen met een hoge gevoeligheid voor zout een 43 procent hoger risico hadden om hoge bloeddruk te ontwikkelen dan de mensen die een matige zoutgevoeligheid hebben. Maar ook de mensen die niet gevoelig waren, hadden een 43 procent grotere kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk vergeleken met de matig zoutgevoeligen. Volgens de onderzoekers is er sprake van een zogenoemd J-vormig verband tussen zoutgevoeligheid en de bloeddruk. Zowel mensen met een hoge zoutgevoeligheid als niet-gevoelige mensen hebben dus een verhoogd risico op hypertensie.

Minderen zoutinname

Volgens de onderzoekers suggereren de resultaten dat zoutgevoeligheid geen gevolg is van een hoge bloeddruk, maar wel een van de oorzaken kan zijn. ‘Maar waardoor zoutgevoeligheid ontstaat, is nog niet duidelijk’, zegt onderzoeker en professor epidemiologie Jiang He van de Tulane University in New Orleans. ‘We konden geen genetische varianten vaststellen of andere biomarkers vinden die verantwoordelijk zijn voor zoutsensitiviteit’, aldus He.

Bron: American Heart Association

Gepubliceerd op 6 mei 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Mechteld 6 mei 2021 at 19:05 - Reply

    Zou dit ook iets kunnen betekenen voor een medicijn als lithium? Dat heeft een aantal overeenkomsten met natrium; de twee lijken bv op elkaar wat betreft absorbtie.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.