Geloven in wilskracht kan nadelig effect slaaptekort opheffen

Een tekort aan slaap heeft een negatieve invloed op de dagelijkse werkprestaties doordat iemands wilskracht en motivatie afnemen. Maar geloven dat je wilskracht onbeperkt is, kan een slechte nachtrust compenseren en een productieve werkdag voeden. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam.

Dagboekstudies

Het is bekend dat voldoende slaap cruciaal is voor een productieve dag op het werk. Maar het is minder duidelijk hoe een slechte nachtrust de doeltreffendheid van werknemers beïnvloedt en wat eraan gedaan kan worden. Daarom hebben de onderzoekers 2 studies gedaan waarin in totaal 214 werknemers dagelijks een dagboek moesten bijhouden gedurende in totaal 1317 werkdagen.

Onbeperkte wilskracht

Uit dit onderzoek blijkt dat een gebrek aan slaap psychologische hulpbronnen zoals wilskracht en motivatie vermindert. Maar de gegevens laten ook zien dat de instelling van werknemers over de vraag of wilskracht beperkt of onbeperkt is, een sterke invloed heeft op de prestaties van werknemers. Geloven dat je wilskracht onbeperkt is, helpt je om effectief te blijven op het werk, vooral op dagen met een gebrek aan slaap.

Bronnen: Vrije Universiteit Amsterdam en Human Relations

Gepubliceerd op 21 januari 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.