Geheugen geeft prioriteit aan calorierijke voeding

Mensen onthouden beter waar calorierijk voedsel ligt, dan waar voeding met minder calorieën zich bevindt. Het brein lijkt zo geëvolueerd te zijn, dat het de voorkeur geeft aan calorierijk voedsel. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Twee kamers

Er namen 512 mensen deel aan dit onderzoek. De onderzoekers hadden op Lowlands Science – het wetenschapsprogramma van het festival “Lowlands” – 2 kamers ingericht. In de ene kamer bevonden zich 8 soorten voeding, waaronder appel, chips, komkommer en chocoladebrownie, waar deelnemers van mochten proeven. In de andere kamer lagen 8 wattenschijfjes met de geur van diezelfde producten. De deelnemers die deze kamer binnen gingen, beoordeelden hoe lekker ze het product vonden en hoe bekend ze ermee waren.

Geheugentest

Na het rondje door 1 van de kamers kregen de proefpersonen onaangekondigd een geheugentest. Hierbij werd gevraagd om op een kaart van de kamer aan te geven waar welk voedingsmiddel (of de geur ervan) zich bevond. De mensen die hadden geproefd van de producten wisten 2,5 keer vaker de locatie van de voedingsmiddelen goed aan te wijzen dan de mensen die alleen geroken hadden. Maar opvallend was dat zowel de mensen die geproefd hadden als de mensen die alleen geroken hadden, respectievelijk 27 procent en 28 procent nauwkeuriger waren bij het vaststellen van de locatie van de calorierijke voedingsmiddelen als chips en brownies dan van de minder calorierijke producten als appel en komkommer.

Evolutie

Dat ons ruimtelijk geheugen beter de plek opslaat van calorierijke voeding, stamt volgens de onderzoekers mogelijk uit de tijd van onze voorouders. ‘Het lokaliseren van waardevolle, calorierijke grondstoffen in een omgeving waar de hoeveelheid voedsel fluctueerde, moet een belangrijk en regelmatig terugkerend probleem zijn geweest voor onze jagende en verzamelende voorouders. Hierdoor waren degenen met een beter geheugen voor de locatie van calorierijk voedsel en het tijdstip waarop dit voedsel beschikbaar was, waarschijnlijk in het voordeel’, aldus onderzoeker Rachelle de Vries van de WUR.

Huidige voedselomgeving

In de huidige voedselomgeving is dit evolutionaire voordeel mogelijk een nadeel. ‘Het menselijk brein lijkt ontworpen te zijn voor het efficiënt lokaliseren van calorierijk voedsel in onze omgeving en dat heeft waarschijnlijk nog steeds invloed op hoe we ons in onze moderne voedselomgeving gedragen’, zegt De Vries. Hoe deze werking van het geheugen het eetgedrag daadwerkelijk beïnvloedt, wordt nu verder onderzocht.

Bronnen: Wageningen Universiteit & Research en Scientias

Gepubliceerd op 15 oktober 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.