Geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij 12 eieren per week
Het eten van 12 eieren per week gedurende 1 jaar gaat niet gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij mensen met prediabetes of diabetes type 2. Dat blijkt uit een gerandomiseerde Australische studie, gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition. In het onderzoek is bij 128 deelnemers een ei-rijk dieet (12 eieren per week) vergeleken met een dieet met maximaal 2 eieren per week. In beide groepen was er geen verschil in cholesterolwaarden, bloedglucosewaarden en bloeddruk.
Vergelijkbaar gewichtsverlies
Gedurende de eerste 3 maanden van het onderzoek was zowel het ei-rijke als het ei-arme dieet energiebeperkt (500 kcal/dag minder dan gebruikelijk). Het eiwitgehalte en het aandeel van de andere macrovoedingsstoffen was hetzelfde in beide groepen. De deelnemers kregen de instructie om energierijke, nutriëntarme voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigd vet te vervangen door nutriëntrijke voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten. Na deze 3 maanden werd de energiebeperking opgeheven, maar bleven de deelnemers wel dezelfde hoeveelheid eieren gebruiken. Na een jaar was het gewichtsverlies tussen beide groepen vergelijkbaar: 3,1 kg.
Eieren niet afraden
De onderzoekers concluderen dat eieren – ondanks het hoge cholesterolgehalte – geen effect hebben op de cholesterolwaarden in het bloed. De resultaten geven geen aanleiding voor het afraden van eieren bij (pre)diabetes of het stellen van veilige bovengrenzen voor de consumptie van eieren. Eieren zijn volgens de onderzoekers juist goede bronnen van eiwit en micronutriënten. Het onderzoek is mede gefinancierd door de Australische ei-industrie, maar de onderzoekers benadrukken dat dit geen invloed heeft gehad op de resultaten van het onderzoek.
Bron: University of Sydney
Gepubliceerd op 10 mei 2018
Door Angela Severs
Nog meer onderbouwing dat eieren niet ongezond zijn: een Chinese studie, gepubliceerd in BMJ.
Daily egg consumption may reduce cardiovascular disease
Having an egg a day could reduce risk of stroke by 26 percent
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180521184702.htm