Geen verband tussen verzadigd vet en welvaartsziekten?

In de afgelopen 200 jaar zijn de voedingsgewoonten in de Verenigde Staten drastisch veranderd: de inname van verzadigd vet uit dierlijke producten is gedaald, terwijl de consumptie van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen enorm is toegenomen. De toename van bewerkte voeding ging gelijk op met de toename van welvaartsziekten. Dat concluderen wetenschappers van onder meer de Universiteit van New York.

Niet-overdraagbare ziekten

De wetenschappers onderzochten de voedselconsumptie van Amerikanen tussen 1800 en 2019 op basis van onder meer historische bronnen afkomstig van de overheid. Ook keken ze naar de incidentie van niet-overdraagbare chronische ziekten als metabool syndroom, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer. Dit worden ook wel welvaartsziekten genoemd, omdat de incidentie toeneemt naarmate de welvaart toeneemt.

Bewerkte voedingsmiddelen

De meest opvallende verandering in de Amerikaanse voeding is volgens de onderzoekers een toegenomen consumptie van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen als suiker, geraffineerde granen, chips, ijs, hamburgers, pizza en frisdrank. Het aandeel van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen in de totale voeding was in 1800 minder dan 5 procent en is inmiddels toegenomen tot meer dan 60 procent. Tegelijkertijd is de consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen als verse groente en fruit afgenomen.

Verzadigd vet geen boosdoener?

Ook de inname van verzadigd vet uit dierlijke producten is over de jaren heen afgenomen door een verminderde consumptie van onder meer volle melk, boter en rood vlees. De totale inname van verzadigd vet is relatief stabiel gebleven door een toename van plantaardige bronnen van verzadigd vet als margarine. Volgens de onderzoekers spreken hun bevindingen de heersende opvatting tegen dat het Amerikaanse dieet steeds meer verzadigd vet uit dierlijke producten is gaan bevatten. Zij concluderen juist dat de inname van dierlijk vet daalde terwijl de incidentie van niet-overdraagbare chronische ziekten toenam. Een oorzakelijk verband kan echter niet worden aangetoond met dit soort epidemiologisch onderzoek. Wel speculeren de onderzoekers op basis van hun onderzoek dat suikers en geraffineerde granen eerder een verband houden met de toename van welvaartsziekten dan verzadigd vet. De sterkste relatie zien zij met (sterk) bewerkte voedingsmiddelen.

Kritiek

Overigens is er ook kritiek op de studie van een groep deskundigen van onder meer de Universiteit van Amsterdam. Zij vinden dat de onderzoekers hun conclusies niet hard kunnen maken en onderbouwen dat in een gepubliceerd commentaar.

Bron: Frontiers in Nutrition

Gepubliceerd op 26 januari 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.