Geen medicijnen maar leefstijl als aanpak bij gewrichtsaandoeningen

‘Als we écht winst willen behalen bij gewrichtsaandoeningen, dan moeten we leefstijl veranderen.’ Dat zegt Martin van der Esch, die onlangs is benoemd tot bijzonder lector Gewrichtsaandoeningen bij de Hogeschool van Amsterdam. Samen met Amsterdam UMC en Reade (centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam) gaat het nieuwe lectoraat onderzoeken hoe gewrichtsaandoeningen behandeld kunnen worden door leefstijl te beïnvloeden.

Aanpak tot nu toe: medicijnen

De behandeling van chronische gewrichtsaandoeningen als reumatoïde artritis bestaat tot nu toe vooral uit medicijnen. Toch signaleren onderzoekers dat mensen ondanks medicijnen in functioneren achteruitgaan. Dat komt omdat ook leefstijlfactoren samenhangen met gewrichtsaandoeningen. Roken, weinig bewegen, obesitas en ongezond eten verergeren de ziektelast van gewrichtsaandoeningen.

Nieuwe aanpak: leefstijl

Hoe gewrichtsaandoeningen behandeld kunnen worden door leefstijl van patiënten te beïnvloeden, is nog onvoldoende onderzocht. Dit wordt daarom een belangrijke focus van het nieuwe lectoraat. De onderzoekers kijken onder meer naar de invloed van beweging en voeding, om patiënten beter te laten functioneren.

Hart- en vaatziekten

Mensen met artrose of reumatoïde artritis hebben daarnaast relatief vaker cardiovasculaire aandoeningen, zoals bloedvatvernauwing, de grootste risicofactor voor een hart- of herseninfarct. Deze relatie is nog onvoldoende onderzocht en daarom wordt dit ook een onderzoeksonderwerp van Van der Esch en zijn team van onderzoekers en studenten.

2 miljoen Nederlanders

Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een chronische gewrichtsaandoening, zoals artrose of reumatoïde artritis, en velen van hen hebben pijn en worden erdoor beperkt in hun dagelijks leven. Vaak wordt gezegd dat zwaardere lichamelijke beroepen als stratenmaker gepaard gaan met slijtage en daardoor gewrichtsaandoeningen veroorzaken. Van der Esch: ‘Zo simpel ligt dat niet. We zien dat juist mensen in deze beroepen vaak een ongezonde leefstijl erop nahouden, vaker obesitas hebben en naast hun werk niet actief zijn.’

Bron: Hogeschool van Amsterdam

Gepubliceerd op 27 september 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Anthon Hendrik de Bont 4 oktober 2018 at 13:04 - Reply

    Wordt hier voor de zoveelste keer het wiel uitgevonden ? In 2005 wees Dr. Gert Schuitemaker voor de behandeling van gewrichtsklachten al in de leestijlrichting met zijn boek “ Het Gouden Boekje voor de gewrichten, eerst voeding dan medicijnen” in 2012 gevolgd door een uitgebreidere versie getiteld “ Gewrichten en Voeding” Dus nieuwe wijn in oude zakken ?

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Orthomoleculair voedingskundige

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.