Geen hogere eiwitnorm voor gezonde ouderen

De Gezondheidsraad heeft nieuwe “Voedingsnormen voor eiwitten” uitgebracht. De eiwitnorm voor volwassenen is iets verhoogd van 0,80 naar 0,83 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Volgens de Gezondheidsraad is er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing om een aparte, hogere eiwitnorm vast te stellen voor ouderen vanaf 60 jaar. De raad sluit niet uit dat specifieke subgroepen van ouderen, zoals ondervoede of kwetsbare ouderen, wél baat hebben bij meer eiwit.

Geen overtuigend bewijs

De Gezondheidsraad heeft gekeken of volwassenen van 60 jaar en ouder meer eiwit nodig hebben dan jongere volwassenen. Hierover bestaat wetenschappelijke discussie en sommige landen hanteren voor deze groep een hogere norm. De raad ziet echter geen overtuigend bewijs dat er voor ouderen een hogere norm nodig is dan de 0,83 gram per kilogram lichaamsgewicht voor gezonde volwassenen. Het merendeel van de onderzoeken laat geen effect zien van een hogere eiwitinname op de vetvrije massa. Extra eiwit heeft waarschijnlijk geen effect op spierkracht, als niet tegelijk de fysieke activiteit toeneemt. Ook heeft een hogere eiwitinname waarschijnlijk geen effect op fysiek functioneren. Daarmee is er geen overtuigend bewijs dat voor álle ouderen een hogere norm nodig is, aldus de Gezondheidsraad. Voor kwetsbare of ondervoede ouderen kan dat wel het geval zijn.

Nieuwe eiwitnormen

Ook de eiwitnormen voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wijken weinig af van de vorige normen uit 2001. Wel heeft de Gezondheidsraad voor kinderen per jaar een aparte norm opgesteld, terwijl in het verleden gewerkt werd met leeftijdsgroepen (bijvoorbeeld 4 t/m 8 jaar en 9 t/m 13 jaar). De Gezondheidsraad heeft zich bij de vaststelling van de normen gebaseerd op de eiwitnormen van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA, aangevuld met interventieonderzoek bij ouderen tot 2020. De Nederlandse normen uitgedrukt in grammen per dag liggen iets hoger dan die van EFSA, omdat Nederlanders langer en dus zwaarder zijn dan de gemiddelde Europeaan. De nieuwe aanbevolen hoeveelheden eiwit voor volwassenen in grammen per dag zijn (gebaseerd op gemiddelde lengte en gewicht):

  • 18-29 jaar: 54 g voor vrouwen en 63 g voor mannen
  • 30-39 jaar: 52 g voor vrouwen en 61 g voor mannen
  • 40-49 jaar: 52 g voor vrouwen en 61 g voor mannen
  • 50-59 jaar: 53 g voor vrouwen en 63 g voor mannen
  • 60-69 jaar: 52 g voor vrouwen en 60 g voor mannen
  • 70-plus: 52 g voor vrouwen en 61 g voor mannen

Lichaamssamenstelling

De eiwitnormen geven aan hoeveel eiwit iemand nodig heeft voor een goed functioneren van het lichaam, voor groei en om ziekten te voorkomen. Eiwitten vormen een bouwstof voor het lichaam en voor spieren. Ook spelen ze een rol bij het transport van stoffen binnen en tussen cellen en leveren eiwitten energie. Bij het opstellen van de normen heeft de Gezondheidsraad rekening gehouden met hoeveel eiwit nodig is voor het in stand houden van een normale lichaamssamenstelling. Daarnaast kan extra eiwit nodig zijn voor groei (bij kinderen en zwangere vrouwen) en voor de productie van moedermelk.

Bron: Gezondheidsraad

Gepubliceerd op 2 maart 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.