Gebruik vleesvervangers neemt toe

Steeds meer Nederlanders eten wekelijks vleesvervangers, en vlees en vis worden steeds minder gegeten. Dit blijkt uit onderzoek naar gebruik van vleesvervangers, dat gedurende de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel werd uitgevoerd.  

Onafhankelijk onderzoek

Sinds 2019 wordt via “Markteffect Vleesvervangers Monitor” de snelgroeiende markt van vleesvervangers in kaart gebracht. De monitor geeft inzicht in de trends, ontwikkelingen, imago en bekendheid van vleesvervangers. Het onderzoek werd uitgevoerd tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (7 t/m 13 maart) via een representatieve steekproef onder 1.008 Nederlanders.  

Daling vleesconsumptie

De vleesconsumptie in Nederland blijft dalen. Zo geeft 1 op de 3 Nederlanders (35 procent) aan nu minder vlees te eten dan 12 maanden geleden. De bekendheid van vleesvervangers blijft onveranderd ontzettend hoog: 94 procent van de respondenten is bekend met de term. Ook is in het aantal Nederlanders dat dagelijks vlees of vis eet de afgelopen jaren een dalende trend ingezet. Zo eet op dit moment 44 procent dagelijks vlees of vis terwijl dit in 2019 nog 55 procent was.

Gebruik vleesvervangers

Het implementeren van vleesvervangers in het voedingspatroon wordt steeds gebruikelijker. Zo eet 36 procent van de respondenten gemiddeld 1 of meerdere keren per week vleesvervangers. Onder flexitariërs is het percentage dat wekelijks of vaker vleesvervangers eet 56 procent. Van de mensen die wel eens vleesvervangers eten, vindt 46 procent ze innovatief en vernieuwend, 40 procent vindt vleesvervangers goed voor het milieu en 32 procent vindt het lekker. Met name jongeren van 18 tot en met 34 jaar vinden vleesvervangers lekker. Van hen geeft 43 procent aan het lekker te vinden tegenover 24 procent van de 55-plussers. 

Deelname Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Meer dan de helft van de respondenten (55 procent) is bekend met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Onder jongeren is de bekendheid het hoogst: 66 procent van hen is er bekend mee tegenover 44 procent van de 55-plussers. Volgens het onderzoek geeft 9 procent van de respondenten aan deel te nemen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Tijdens deze week consumeert 97 procent van hen geen vlees en 30 procent ook geen zuivel. Naar verwachting zal de deelname aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel in 2023 dubbel zo hoog zijn als in 2022. Van de respondenten geeft 1 op de 5 (20 procent) aan (zeer) waarschijnlijk volgend jaar te gaan deelnemen. 

Bron: Markteffect 

Gepubliceerd op 4 april 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Mary Stottelaar 6 april 2022 at 12:32 - Reply

    @maartje dank voor de tip: daar hebben we jaren geleden al een recensie van geschreven : https://www.nieuwsvoordietisten.nl/hoe-overleef-je-2/

    • Beroep: Diëtist
  2. L. Bauer 6 april 2022 at 09:56 - Reply

    Veel mensen eten vleesvervangers omdat ze denken dat dat gezonder is en beter voor de planeet. De meeste vleesvervangers worden echter niet op duurzame wijze geproduceerd en zijn helemaal niet zo gezond (het zijn vaak sterk bewerkte producten met veel kleur- en smaakstoffen en te veel plantaardige vetten). De voedingswaarde blijft meestal achter bij die van dierlijke producten. Vergeet niet dat de voedingsindustrie er veel belang bij heeft om de consument te laten denken dat hij voor zijn gezondheid vleesvervangers moet eten; het is een enorme groeimarkt waar veel geld aan verdiend kan worden. In plaats van vleesvervangers kun je beter goed vlees eten afkomstig van duurzame en diervriendelijke veeteelt.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: voedingsdeskundige
  3. Maartje van Gestel 4 april 2022 at 09:38 - Reply

    Het boek voor alle dietisten om te lezen:
    Hoe overleef je, van MD Greger. (In het Engels How not to die).
    Met alle insights om op gewicht te komen (en te blijven). Het staat vol met wetenschappelijke onderbouwingen en handige tools om direct aan de slag te gaan. Kijk ook een op nutritionfacts.org waar ze korte video’s over allerlei onderwerpen laten zien rondom gezonde voeding.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.