Gebruik digitale zorg stijgt licht
Zorgverleners en zorggebruikers maken toenemend gebruik van digitale zorg. Vooral het patiëntportaal en digitale schriftelijke communicatie worden regelmatig ingezet. Toch blijft het gebruik onder sommige groepen zorggebruikers achter. Dat blijkt uit de Monitor Digitale Zorg 2024.
Lichte toename
Digitale zorg is in opmars, maar de groei verloopt langzaam. Vergeleken met 2023 is er een (lichte) toename in gebruik van digitale zorgtoepassingen door de algemene bevolking en door mensen met een chronische ziekte. Ouderen (65+) en mensen die alleen basisonderwijs of vmbo hebben gevolgd, zijn volgens de monitor het minst positief over digitale zorg. Zij maken minder gebruik maken van digitale zorg en zoeken bijvoorbeeld minder vaak online informatie over gezondheid op.
Privacy en persoonlijk contact
Het gebruik van sommige digitale toepassingen, zoals digitale behandelingen voor obesitas of depressie, blijft laag of neemt zelfs iets af. Dit is opvallend, omdat het gebruik van deze digitale zorg de afgelopen jaren juist is gestimuleerd. Een belangrijk punt van zorg voor patiënten is het gebrek aan persoonlijk contact. Ook zijn er zorgen over privacy. Volgens de onderzoekers kunnen overheid en zorgverleners bijdragen aan meer vertrouwen door beter te communiceren over de voordelen van digitale zorg. Openheid over hoe gegevens worden uitgewisseld en beveiligd, kan ook helpen om het vertrouwen van zorggebruikers te vergroten. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken hoe digitale zorg persoonlijker kan worden ingericht.
Uitbreiding van digitale zorg
Zowel zorgprofessionals als patiënten zien kansen om digitale zorg verder uit te breiden. Daarvoor is het belangrijk dat beide groepen betrokken worden bij de ontwikkeling en inzet van digitale zorg. Onderzoek naar hoe bestaande middelen beter benut kunnen worden, is volgens de onderzoekers dan ook zinvol. Om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden, is het belangrijk om iedereen voldoende te ondersteunen bij het gebruik van digitale zorg. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van trainingen aan ouderen en lager opgeleiden.
Over de Monitor Digitale Zorg
Digitale zorg kan mogelijk bijdragen aan een duurzaam zorgsysteem voor de toekomst. Hiervoor is inzicht in het gebruik, mogelijkheden, ervaren meerwaarde en de acceptatie van digitale zorg essentieel. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) doen het RIVM, Nivel en National eHealth Living Lab (NeLL) sinds 2021 onderzoek naar het gebruik en de ervaringen met digitale zorg in Nederland. De resultaten uit de Monitor Digitale Zorg worden vanaf dit jaar jaarlijks gepubliceerd op een interactief dashboard op VZinfo.nl
Bron: Nivel
Gepubliceerd op 20 mei 2025
Door Sophie Luderer