Game toont invloed van eten op slaap
De populaire app Pokémon Sleep blijkt niet alleen een spelletje om beter te slapen, maar levert ook waardevolle wetenschappelijke inzichten op. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Tsukuba in Japan. Ze gebruikten slaapdata uit de app om de relatie tussen voeding en slaapkwaliteit te onderzoeken.
Gamen voor gezondere slaap
De app Pokémon GO zorgde er jaren geleden al voor dat mensen massaal in beweging kwamen. De variant Pokémon Sleep is in 2023 gelanceerd en richt zich juist op rust. De app werkt als een tracker en meet de slaapkwaliteit van gebruikers via smartphones en smartwatches. De app beloont goed slapen vervolgens met virtuele Pokémon, fictieve beestjes die liefhebbers verzamelen.
Voeding en slaapkwaliteit
Pokémon Sleep bracht de Japanse wetenschappers op het idee om te onderzoeken of bepaalde voedingsstoffen als eiwit, vet en vezels invloed hebben op de slaapkwaliteit. Ze koppelden van 4.825 gebruikers – die hiervoor toestemming gaven – de data van Pokémon Sleep aan data uit apps waarmee het eetpatroon kan worden bijgehouden. Vervolgens analyseerden ze de gegevens op basis van slaaptijd, slaapkwaliteit en slaaplatentie (de tijd die het kost om in slaap te vallen).
Voeding heeft invloed op slaap
De resultaten lieten zien dat hoe hoger de totale ingenomen energie, hoe korter de totale slaaptijd en hoe langer de proefpersoon wakker was gedurende de nacht. Deelnemers met een hoge eiwitinname hadden juist een langere totale slaaptijd. De inname van vetten bleek complex: enkelvoudig onverzadigde vetzuren zorgden voor zowel positieve als negatieve effecten op de slaapduur en slaapkwaliteit. Meer voedingsvezels in de voeding gingen samen met een langere totale slaaptijd en eerder in slaap vallen. Deelnemers met een hoge natriuminname hadden meer tijd nodig om in slaap te vallen en sliepen korter.
Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Medical Internet Research.
Bron: ICT&health
Gepubliceerd op 20 maart 2025
Door Sophie Luderer