Frisdrank met en zonder suiker relatie met vroegtijdig overlijden

Mensen die veel frisdrank drinken, overlijden vroeger dan mensen die geen of weinig frisdrank drinken. Dit geldt voor zowel suikerrijke frisdranken als voor light dranken. Dat blijkt uit epidemiologisch onderzoek in 10 Europese landen. Maar over oorzaak en gevolg kunnen op basis van deze studie geen uitspraken worden gedaan.

Grote Europese studie

In de studie volgden de onderzoekers 451.743 gezonde mensen van gemiddeld 50,8 jaar uit 10 Europese landen, waaronder ook Nederland. De deelnemers werden geïncludeerd in de studie tussen 1992 en 2000 en werden gedurende gemiddeld 16 jaar gevolgd. Vervolgens analyseerden de onderzoekers hoeveel mensen er waren overleden en wat de oorzaak van hun overlijden was. Van de deelnemers waren 41.693 mensen overleden.

Relatie met overlijden

De mensen die 2 of meer glazen frisdrank (met suiker of zoetstoffen) per dag dronken, hadden een groter risico vroegtijdig te overlijden dan de mensen die minder dan 1 glas per maand dronken. Van de mensen die minder dan 1 glas per maand dronken, overleed 9,3 procent, vergeleken met 11,5 procent van de mensen die 2 of meer glazen van 250 ml dronken. De consumptie van dranken met zoetstoffen had een associatie met overlijden aan circulatoire ziektes. Frisdranken met suiker hadden een relatie met overlijden aan ziekten van het maag-darm-stelsel. Er was geen duidelijke link met overlijden aan kanker.

Minder frisdrank

In het epidemiologisch onderzoek, verschenen in de JAMA, is alleen een relatie gevonden en kan niets gezegd worden over oorzaak-gevolg. Volgens onderzoeker dr. Neil Murphy van het International Agency for Research on Cancer is het mogelijk dat mensen die vaker frisdrank gebruiken meer behoefte aan zoet hebben en daardoor ook vaker zoete producten eten, maar dat was niet terug te zien in de data. Toch zien de auteurs de resultaten als extra reden om het gebruik van frisdrank te matigen. ‘Onze resultaten geven verdere aanleiding om minder frisdrank te consumeren en ze te vervangen door gezondere dranken, het liefst water’, zegt Murphy in The Guardian.

Bron: JAMA

Gepubliceerd op 10 september 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.