Fosfaatwijzer over dranken voor nierpatiënten
Speciaal voor mensen met nierziekten ontwikkelen diëtisten van Ziekenhuis Gelderse Vallei en experts van Wageningen University & Research een fosfaatwijzer over dranken. Veel gebruikte (fris)dranken zullen hiervoor worden geanalyseerd op fosfaat. Dat is hard nodig, want steeds meer (fris)dranken bevatten fosfaathoudende additieven. Regelmatig is de hoeveelheid fosfaat beduidend hoger dan de waarde die in de officiële voedingsmiddelentabel (NEVO) staat.
Fosfaatinname beperken
Bij toenemende nierschade verliezen de nieren het vermogen voldoende fosfaat uit het bloed te filteren, met als gevolg verhoogde fosfaatwaarden in het bloed. Dit vergroot de kans op complicaties. Om het fosfaatgehalte te normaliseren krijgen patiënten adviezen om de fosfaatinname te beperken en zijn vaak fosfaatbindende medicijnen (fosfaatbinders) nodig. Dranken zijn na zuivel de belangrijkste bron van fosfaat in de voeding, gevolgd door volkorenproducten en vlees.
Minderen met fosfaatbinders
De fosfaatwijzer over dranken maakt inzichtelijk welke dranken weinig en welke veel fosfaat bevatten. Doel is een praktische fosfaatwijzer, die breed beschikbaar wordt gesteld. Inez Jans, diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en betrokken bij dit project: ‘Mogelijk kunnen patiënten zo minderen met fosfaatbinders en wordt de ziekte als minder belastend ervaren.’
Gepubliceerd op 4 april 2018
Door Angela Severs