Foodwatch wil verbod op aspartaam
Ongeveer 2 op de 3 Europeanen wil uit voorzorg een verbod op aspartaam. Dit blijkt uit een opinieonderzoek van consumentenorganisatie Foodwatch. De zoetstof zit in duizenden voedingsmiddelen terwijl het mogelijk kankerverwekkend is. Foodwatch roept de Europese consument op om een verbod op aspartaam in voeding en dranken af te dwingen via een grootschalige petitie.
Mogelijk kankerverwekkend
Aspartaam (E951) is in 2023 door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) geclassificeerd als “mogelijk kankerverwekkend voor mensen”. Ondanks wetenschappelijke studies die een verband leggen tussen aspartaam en gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewichtstoename, blijft de stof toegestaan op de Europese markt. Foodwatch meldt dat de zoetstof in Europa wordt gebruikt in ruim 2.500 levensmiddelen. Het zit vooral in frisdranken als Coca-Cola Zero, Pepsi Max en Sprite Zero, maar ook in energiedrankjes, kauwgom en lightproducten van merken als Nestlé en Mentos.
Wetenschappelijke zorgen
Om de zorgen kracht bij te zetten, publiceerde Foodwatch een rapport met resultaten van Europees opinieonderzoek naar kunstmatige zoetstoffen en het risico op kanker. Dit onderzoek werd tussen 2009 en 2021 uitgevoerd in Duitsland, Italië, Spanje, Oostenrijk, België, Frankrijk en Nederland onder ruim 1.050 deelnemers per land. Volgens de onderzoeksgegevens consumeert 40 procent van de ondervraagden regelmatig producten met aspartaam. Foodwatch benadrukt dat dit een groot volksgezondheidsrisico met zich meebrengt. Foodwatch licht toe dat onderzoeksresultaten van de Franse gezondheidsonderzoeksinstelling INSERM laten zien dat het risico op kanker al toeneemt bij de consumptie van een half blikje met aspartaam gezoete frisdrank per dag.
Belangenverstrengeling
Ook bekritiseert Foodwatch in het rapport het advies over de goedkeuring van aspartaam in 2013 door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (ESFA). Volgens Foodwatch was er mogelijk belangenverstrengeling tussen de industrie en wetenschappers. ‘Van de als betrouwbaar bestempelde studies die zijn gebruikt bij het advies was driekwart op de een of andere manier gefinancierd door de industrie’, aldus Foodwatch.
Ban aspartaam uit voedingsmiddelen en dranken
In het Europees opinieonderzoek geeft ongeveer 2 op de 3 ondervraagde Europeanen aan liever een verbod op aspartaam te willen dan risico te lopen op gezondheidsproblemen. Foodwatch, het Franse La Ligue Contre Le Cancer en consumenten-app Yuka vinden het onacceptabel dat voedings- en drankproducenten de stof nog steeds kunnen gebruiken. Daarom zijn ze gezamenlijk een grote Europese petitie gestart om een verbod op aspartaam in voedingsmiddelen en dranken af te dwingen. ‘Omdat de veiligheid van aspartaam niet volledig is bewezen, moet het volgens het voorzorgsprincipe van de Europese markt verdwijnen’, concludeert Foodwatch.
Bron: Foodwatch
Gepubliceerd op 13 februari 2025
Door Sophie Luderer
Wat een slechte actie van Foodwatch. De eventuele bijwerkingen van aspartaam – waarvoor je enorme hoeveelheden moet nemen, als ze er al zijn – worden ver overtroffen door de positieve eigenschappen ervan: het helpt om de epidemie van diabetes 2 te bestrijden. Zie https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/voedingscentrum-duidt-onrust-rondom-zoetstoffen.aspx. En op zijn minst moet men de consument zelf laten beslissen, in plaats van paternalistisch een verbod te willen.
Moet hier niet een kritische noot bij? Augurken zijn namelijk ook mogelijk kankerverwekkend. Wat niet? Ik had eigenlijk verwacht dat jullie het een beetje in perspectief zouden kunnen zetten.
Test