• Flexitarische en vegetarische voeding meest optimaal voor gezondheid en milieu

Flexitarische en vegetarische voeding meest optimaal voor gezondheid en milieu

Voedingspatronen die gezonder zijn, blijken over het algemeen ook duurzamer. Het meest optimaal voor onze gezondheid én het milieu zijn een flexitarische voeding met af en toe kip en vis en een vegetarische voeding met wekelijks vis. Dat blijkt uit onderzoek, waarop voedingswetenschapper Corné van Dooren op 20 maart promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Sustainable Nutrient-Rich Foods index

Van Dooren onderzocht hoe duurzaam (milieu-impact) en gezond (voedingskundige kwaliteit) voedingspatronen zijn. Hij ontwikkelde de Sustainable Nutrient-Rich Foods (SNRF)-index, een slim wiskundig model waarin duurzaamheid en gezondheid worden gecombineerd. Met de SNRF-index kunnen voedingsmiddelen worden ingedeeld in 4 categorieën.

Van groen tot rood

Producten in de groene categorie, zoals groente, fruit en peulvruchten, scoren het best. Deze zijn het meest duurzaam en bevatten de meeste nuttige voedingsstoffen per calorie. Ook producten in de bruine categorie, zoals brood, graanproducten, aardappelen en noten, scoren goed. Eten in de witte categorie, zoals vis, kip en zuivel, scoort iets lager. Voedsel in de rode categorie, zoals rood vlees, kaas en kant-en-klare saus, scoort het laagst. Deze producten zijn het meest belastend voor het milieu en veelal ongunstig voor je gezondheid.

50% minder klimaatimpact

Om het milieu zoveel mogelijk te sparen en tegelijkertijd zo gezond mogelijk te eten, zouden we volgens Van Dooren vooral producten uit de groene en bruine categorie moeten eten, en matig uit de witte categorie. Voor onze gezondheid en het milieu kunnen we de rode categorie beter mijden. ‘Als iedereen dit doet, kunnen we de klimaatimpact van ons eetpatroon tot wel 50% verlagen. Dat is hard nodig, want de aarde staat onder grote druk en het klimaat verandert. Voeding heeft een enorme impact op onze gezondheid en het milieu. Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35% van onze klimaatimpact.’

Bronnen: Vrije Universiteit Amsterdam en Voedingscentrum

Door |2018-03-26T12:50:11+00:0021 maart 2018|nieuws|

Reageer:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.