First EET kit voor hulp bij eetstoornissen

De landelijke Ketenaanpak Eetstoornissen (K-EET) lanceert een digitaal platform en podcastserie “First EET kit” voor hulp bij eetstoornissen. Met een bijbehorende bewustwordingscampagne hoopt K-EET op deze manier bij te dragen aan de kennisbehoefte bij de steeds groter wordende groep jongeren met eetproblemen als gevolg van de coronapandemie. 

First EET kit

In april 2019 is een stuurgroep gestart met de landelijke ketenaanpak eetstoornissen: K-EET. Binnen K-EET werken professionals en ervaringsdeskundigen samen aan oplossingen voor hardnekkige problemen in de ”keten” van eetstoornissen. Om vroegtijdige herkenning en de juiste behandeling te stimuleren, heeft de stuurgroep het platform firstEETkit.nl, een 10-delige podcastserie en een social mediacampagne geïnitieerd. De website richt zich op het eerder herkennen van eetstoornissen door omstanders, en het stimuleren van de juiste behandeling door medisch professionals. De podcastserie en campagne zijn gericht op het vergroten van het bewustzijn rondom eetstoornissen bij een breed publiek. Daarnaast hoopt de stuurgroep met de First EET kit bij te dragen aan meer begrip en destigmatisering van eetstoornissen.  

Tools

Tot nu toe ontbrak het aan tools waar jongeren met eetstoornissen, ouders en zorgprofessionals naar verwezen kunnen worden. Op het platform is informatie te vinden voor mensen die iemand behandelen of kennen met een eetbuistoornis of een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID), anorexia nervosa of boulimia nervosa. De website biedt eerste hulp en ondersteuning tijdens het moeilijke en emotionele proces van herkennen, erkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis. 

Ervaringsdeskundigen

In de 10-delige podcastserie ”First EET cast” gaan ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten, verpleegkundigen en artsen met elkaar in gesprek over het erkennen, behandelen en herstellen van elke mogelijke eetstoornis, bij vrouwen en bij mannen. Ervaringsdeskundigen als voormalig Miss Nederland Denise Speelman, model Joann van den Herik en schrijfster Tatjana Almuli proberen in de serie met hun open- en eerlijkheid het stigma rond eetstoornissen te doorbreken.  

Kennisbehoefte groter dan ooit

Steeds meer jongeren kampen met een eetstoornis en patiënten komen mede door de coronapandemie steeds later pas bij instellingen terecht. Een eetstoornis, of de kwetsbaarheid voor een eetstoornis, wordt vaak niet op tijd herkend. En dat terwijl tijdige hulp kan zorgen voor minder lijden, minder maatschappelijke kosten en minder ernstig zieke patiënten. Het verstrekken van goede informatie is daarom nu meer dan ooit cruciaal, aldus de stuurgroep.  

Bron: Emerce 

Gepubliceerd op 23 maart 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.