Fecesdonatie verbetert insulinehuishouding

Donatie van feces van slanke mannen aan mannen met overgewicht heeft een gunstig effect op de insulinehuishouding. Dit blijkt uit onderzoek van internist in opleiding Anne Vrieze, die 28 maart promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Het is een eerste stap naar een mogelijke nieuwe behandeling voor overgewicht.

Het onderzoek is een kleine studie onder 18 mannen met overgewicht. De ene helft kreeg via een neussonde feces van een gezonde, slanke donor, de andere helft ontving de eigen ontlasting. Na 6 weken bleek de insulinegevoeligheid verbeterd bij de 9 vrijwilligers die donorfeces hadden kregen, terwijl in de placebogroep geen verandering was opgetreden.

Er zijn in de literatuur steeds meer aanwijzingen dat de samenstelling van de darmflora een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van overgewicht en een verstoorde insulinehuishouding, die kan leiden tot diabetes type 2. Vrieze: ‘We zien dat dikke mensen een andere samenstelling van de darmflora hebben dan mensen met een normaal gewicht. De vraag is of de darmflora afwijkt doordat ze te dik zijn of dat het overgewicht het gevolg is van een afwijkende darmflora. Sommige bacteriën in de darmen zetten efficiënt alle energie uit het voedsel om. Magere mensen hebben verhoudingsgewijs veel inefficiënte bacteriën, waardoor veel calorieën het lichaam weer verlaten.’

Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit zo’n honderdduizend miljard bacteriën, onder verdeeld in meer dan tweeduizend soorten. Welke bacteriën een rol spelen bij overgewicht en insulinegevoeligheid, is nog lang niet bekend. Daar zijn grotere studies en nog veel uitzoekwerk voor nodig.

Bron: Universiteit van Amsterdam en AMC Amsterdam

Gepubliceerd op 24 maart 2013

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.