FAO spreekt zich uit tegen sterk bewerkte voedingsmiddelen

De Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO) pleit voor beleid dat is gericht op het promoten van zelfbereid voedsel en op het verminderen en reguleren van de productie en promotie van sterk bewerkte voedingsmiddelen. Dit staat in een rapport over sterk bewerkte producten en het negatieve effect op de volksgezondheid.

NOVA

In het rapport gaat men uit van de indeling naar mate van bewerking van NOVA. De FAO benadrukt dat het bewerken van voedingsmiddelen op zichzelf geen probleem is. Vrijwel alle voedingsmiddelen zijn immers in meer of mindere mate bewerkt. Het gaat om de sterk bewerkte producten die een hoge energiedichtheid hebben, met een hoog gehalte aan vet, suiker en/of zout. Deze producten zijn erg aantrekkelijk voor consumenten en ze worden agressief gepromoot. Daardoor verdringen ze de homemade maaltijden en verse groenten en fruit, aldus de FAO. Andere termen voor deze producten zijn bijvoorbeeld junkfood, fastfood en kant-en-klaar producten.

Gezondheid

In het zeer goed leesbare rapport wordt een overzicht gegeven van de onderzoeken die zijn gedaan naar sterk bewerkte voedingsmiddelen en de gezondheid. De FAO concludeert dat het vervangen van onbewerkte/licht bewerkte producten door sterk bewerkte producten leidt tot een verhoogd risico op overgewicht en verschillende andere aandoeningen zoals kanker, depressie, IBS en hart- en vaatziekten.

Bron: FAO

Gepubliceerd op 22 augustus 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.