Factsheet over GLI voor huisartsen

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft onlangs een factsheet voor huisartsen uitgebracht over de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Deze factsheet geeft huisartsenpraktijken praktische informatie over en tips voor het doorverwijzen naar de GLI. Ook bevat de factsheet een korte vragenlijst om de motivatie van patiënten te checken.

Rol van de huisarts

Als poortwachter van de zorg zijn de huisarts, de praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige de primaire doorverwijzers naar de GLI, zo is te lezen in de factsheet. Vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico kan naar de GLI worden doorverwezen. In de praktijk betekent dit: volwassenen met obesitas (BMI vanaf 30) en volwassenen met overgewicht (BMI vanaf 25) in combinatie met een risicofactor en/of co-morbiditeit. Risicofactoren zijn een ernstig vergrote buikomvang (mannen vanaf 102 cm en vrouwen vanaf 88 cm) of andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Diabetes type 2, cardiovasculaire aandoeningen, slaapapneu en artrose vallen onder co-morbiditeit. Ook adolescenten vanaf 16 jaar die voldoen aan de indicatiecriteria kunnen worden doorverwezen. Dit kan als de verwijzer inschat dat de jongere er baat bij heeft en cognitief en sociaal in staat is om een GLI te volgen. Er is geen bovengrens in leeftijd voor doorverwijzen naar de GLI.

Kans van slagen vergroten

In de factsheet is een grote tabel opgenomen met extra factoren die, naast een ongezonde leefstijl, kunnen bijdragen aan overgewicht. Denk aan medicatie met gewichtverhogende bijwerking, hormonale factoren als polycysteus ovarium syndroom en sociaal-economische factoren als schulden. Deze factoren zouden altijd moeten worden gecheckt en als onderdeel van het behandelplan worden opgenomen. Zo kunnen ze gewichtsafname niet meer of zo min mogelijk belemmeren, wat de slaagkans van de GLI vergroot.

Motivatie checken

Aan het eind van de factsheet is een korte lijst met 9 vragen opgenomen om de motivatie van patiënten te checken. Deze lijst is afkomstig van een huisartsenpraktijk die er goede ervaringen mee heeft. In de lijst staan vragen als: Heb ik veel last van de gevolgen van deze gewoonte? Kan, wil en ga ik iets aan deze gewoonte doen? Bij gebrek aan motivatie is het advies om de patiënt niet door te verwijzen naar de GLI.

Breed draagvlak

De factsheet is opgesteld door Partnerschap Overgewicht Nederland (PON), ministerie van VWS, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Arts & Leefstijl, individuele huisartsen en de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners & -verpleegkundigen (NVvPO). Ook de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NGH) en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten werkten eraan mee.

Bron: Loketgezondleven.nl

Gepubliceerd op 18 juni 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Angela Severs 24 juni 2021 at 14:16 - Reply

    @ A. Ruijtenbeek. Verzekerden van Menzis kunnen door bedrijfsartsen naar de GLI worden doorverwezen, zie ik in deze blog van Menzis. Maar bij andere verzekerden lijkt het via de huisarts te moeten. Of deze informatie helemaal up-to-date is, weten we niet. Het beste is navragen bij de zorgverzekering van de betreffende persoon. https://www.menzis.nl/zakelijk/blog/leefkrachtige-medewerkers/met-de-leefstijlcoach-gezond-op-het-werk

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Redactie Nieuws voor diëtisten
  2. A Ruijtenbeek 24 juni 2021 at 09:44 - Reply

    Kunnen bedrijfsartsen ook doorverwijzen voor een GLI.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: bedrijfsarts

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.