Europese Unie wil criteria voor milieuclaims invoeren

Ruim de helft van de milieuclaims op producten in de Europese Unie is vaag, misleidend of ongegrond, zo blijkt uit onderzoek. Daarom heeft de Europese Commissie criteria opgesteld om misleidende duurzaamheidsclaims en “greenwashing” tegen te gaan. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad.  

Wetenschappelijk onderbouwd 

Het voorstel betreft claims die gaan over de milieueffecten of de milieuvriendelijkheid van een product of bedrijf. Denk aan “klimaatneutraal”, “verpakking bestaat voor 30 procent uit gerecyclede kunststof” en “bijenvriendelijk sap”. Volgens het voorstel moeten ondernemingen die ervoor kiezen een milieuclaim te maken over hun producten of diensten, voldoen aan minimumnormen. Zo moet de claim onafhankelijk worden geverifieerd en met wetenschappelijk bewijs worden gestaafd. Dit geeft consumenten meer duidelijkheid en zekerheid dat wanneer iets als “groen” wordt verkocht, het dat ook inderdaad is.  

Milieulabels 

Met het voorstel worden ook milieulabels aangepakt. Er zijn momenteel ten minste 230 verschillende ecolabels in de EU. Volgens de Europese Commissie kan dit bij consumenten leiden tot verwarring en wantrouwen. Ook milieulabels moeten betrouwbaar en transparant zijn en onafhankelijk worden gecontroleerd. Om wildgroei tegen te gaan, mogen er geen nieuwe labels meer worden toegestaan, tenzij ze op EU-niveau worden ontwikkeld. Alleen labels die al onder bestaande EU-regels vallen, zoals het EU-biologo voor biologische voedingsmiddelen en het EU-ecolabel voor non-foodproducten zijn uitgesloten omdat de huidige wetgeving er al voor zorgt dat deze milieulabels betrouwbaar zijn.  

Greenwashing 

Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven hebben volgens de Europese Commissie baat bij het voorstel. Bedrijven die een echte inspanning leveren om de duurzaamheid van hun producten te verbeteren, zullen gemakkelijker door consumenten worden herkend en krijgen niet meer te maken met oneerlijke concurrentie door “greenwashing”.  

Bron: Europese Commissie 

Gepubliceerd op 30 maart 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.