‘Eten in de zorg is nog steeds problematisch’

‘Het eten in de zorg wordt onvoldoende lekker gevonden en dat draagt bij aan ondervoeding’. Dat concludeert dr. Peter Klosse, lector Gastronomie van de Hotel Management School Maastricht, op basis van een onderzoek naar de knelpunten van voeding en smaak in de zorg. Uit het onderzoek blijkt dat het kennisniveau van zorgmedewerkers op het gebied van eten en drinken te laag is. Medewerkers in de maaltijdverzorging zijn steeds minder vaak opgeleid als kok. Volgens Klosse moeten eten in de zorg meer worden gezien als een investering, niet als een kostenpost.

Holistische kijk

De bezorgdheid over de maaltijdbeleving in zorginstellingen is volgens Klosse niet nieuw en wordt breed gedragen. Hij vindt dat het de hoogste tijd is om de situatie in de zorg ook echt te verbeteren. Zo zijn er ideeën om een koksopleiding voor de zorg op te starten. Klosse: ‘Er is behoefte aan mensen met een holistische kijk en kennis over goede voeding, smaak en lekker.’ Ook wordt gewerkt aan een online platform met als doel de knelpunten omtrent maaltijdbeleving op te lossen.

Bron: Vereniging Keukenmanagement Gezondheidszorg

Gepubliceerd op 22 oktober 2017

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.