ESPEN adviseert visolie bij chemotherapie

Mensen met gevorderde kanker die chemotherapie ondergaan, doen er goed aan visolie te suppleren. Het stabiliseert of verbetert de eetlust, de voedingsinname, de vetvrije massa en het lichaamsgewicht. Dat stelt de European Society of Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) in de onlangs gepubliceerde ESPEN-guideline “Clinical Nutrition in cancer”.

PIFA’s

Een aantal jaar geleden werden vette vis en visoliesupplementen nog afgeraden bij chemotherapie op basis van proefdieronderzoek. In visolie en vette vis zitten zogenoemde PIFA’s (platinum-induced fatty acids), die bij muizen de werking van chemotherapie teniet doen. Muizen zijn echter geen mensen, zo blijkt uit recente onderzoeken. Prof. dr. Frits Muskiet (emeritus hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse) heeft die studies op een rij gezet. Hij schreef er een column over in het tijdschrift Uitzicht. Muskiet concludeert dat PIFA’s bij mensen geen invloed hebben op de werking van chemotherapie. Bovendien laat visolie juist gunstige effecten zien: het lijkt te beschermen tegen de door chemotherapie veroorzaakte ontsteking die leidt tot ongewenst verlies van lichaamsgewicht en spiermassa.

Vette vis niet meer afgeraden

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) ontraadt vette vis sinds kort niet meer bij chemotherapie. Het advies is nu om tenminste 1 keer per week vis te eten. Supplementen met visolie worden nog wel afgeraden, vanaf 24 uur voor tot 24 uur na specifieke chemotherapieën (Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin). De reden hiervoor zijn de hoge concentraties PIFA’s die in visolie kunnen zitten, die mogelijk de werking van deze vormen van chemotherapie tegengaan. Dit ondanks de resultaten van een kleine studie bij 21 mensen met longkanker. Daaruit bleek dat door het gebruik van visolie het PIFA-niveau in het bloed steeg, maar dat dit geen negatief effect had op de werking van de chemotherapie. Het WKOF wil hier nog geen conclusies aan verbinden omdat de onderzochte groep erg klein is.

Onvoldoende bewijs voor visolie

Het WKOF stelt dat er nog onvoldoende bewijs is om het gebruik van visolie aan, of af te raden. Tussen de chemokuren kunnen visoliesupplementen worden gebruikt. Onderzoek naar langduriger gebruik van visolie bij kanker laat volgens WKOF tegenstrijdige resultaten zien. Sommige studies laten een gunstig effect van visolie zien op de eetlust, voedingsinname, lichaamsgewicht en spiermassa, maar andere studies laten geen effect zien. Er wordt in ieder geval geen schadelijk effect gevonden, aldus WKOF.

Bronnen: ESPEN, Uitzicht, WKOF

Gepubliceerd op 21 oktober 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.