Eliminatiedieet gunstig bij ADHD

Een eliminatiedieet heeft bij een groot deel van de kinderen met ADHD een gunstig effect op het gedrag. Dit blijkt uit onderzoek onder 100 kinderen met ADHD van onder meer het ADHD Research Centrum Eindhoven, Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie en het UMC St Radboud. Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet. De onderzoekers vinden dat dit dieet opgenomen moet worden in het behandelprotocol van kinderen met ADHD.

Het Restricted Elimination Diet (RED) is een op individuele leest geschoeid hypo-allergeen dieet. Alle voedingsmiddelen waarop kinderen zouden kunnen reageren, zoals zuivel, eieren, tarwe, tomaat en sinaasappels. worden gedurende 5 weken weggelaten. Wat overblijft is een streng eliminatiedieet, meestal bestaande uit rijst, wit vlees, bepaalde soorten fruit en groente en water Zo kan bij een kind met ADHD worden vastgesteld of voeding z’n gedrag beïnvloedt. Als dat zo is, worden afzonderlijke voedingsmiddelen stuk voor stuk weer aan het dieet toegevoegd. Dan blijkt op welk specifiek voedingsmiddel een individueel kind reageert.

De onderzoekers verdeelden een aselecte groep van 100 ADHD-kinderen in een dieetgroep en een controlegroep. De controlegroep kreeg adviezen over gezonde voeding, de dieetgroep volgde gedurende 5 weken het RED-dieet. Een kinderarts, die niet wist of hij een kind uit de dieetgroep of de controlegroep voor zich had, beoordeelde met een standaard ADHD-scorelijst het gedrag van de kinderen. Dit gebeurde aan het begin en aan het eind van de studie. Bij 64% van de kinderen was na het volgen van het dieet geen sprake meer van ADHD. In de controlegroep was geen verschil in gedrag van de kinderen meetbaar. Leerkrachten en ouders die eveneens vragenlijsten invulden, rapporteerden ook grote verbeteringen in het gedrag van de kinderen die het dieet volgden.

Een nadeel van het RED-dieet is dat het niet onderzocht kan worden in een placebo-gecontroleerd onderzoek. Kinderen en hun ouders weten uiteraard of ze een streng dieet volgen of niet en dat zou van invloed kunnen zijn op het gedrag. Overigens is de toepassing van medicatie (Ritalin) bij ADHD volgens de onderzoekers ook niet op placebo-gecontroleerd onderzoek gebaseerd (MTA-studie).   

De eerste auteur van het onderzoek, drs. Lidy Pelsser,promoveert op 10 oktober 2011 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op onder meer dit onderzoek.

Bron: UMC St Radboud

Gepubliceerd op 6 februari 2011

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.