Eiwitrijke voeding goed voor bloeddruk

Een eiwitrijk voedingspatroon kan de bloeddruk verbeteren. Het is nog onduidelijk of dat door de eiwitten zelf komt. Ook is niet bekend welke eiwitrijke producten het beste effect hebben. In dit proefschrift van medicus Karianne Teunissen werd onderzocht of dagelijkse consumptie van een mengsel van gezuiverde dierlijke en plantaardige eiwitten in plaats van koolhydraten (glucose) invloed had op de bloeddruk van mensen met overgewicht en een licht verhoogde bloeddruk. Het dagelijks vervangen van 60 gram koolhydraten in de voeding door 60 gram van het eiwitmengsel verlaagde de bloeddruk na 4 weken. Een verbeterde vaatfunctie zou hier een rol bij kunnen spelen. Maar observaties van de bloeddruk en vaatfunctie direct na eiwitinname bevestigen dit beeld niet. Ze laten juist een grotere bloeddrukdaling na koolhydraatinname zien, zonder verschillen in vaatfunctie. Een mogelijke verklaring is dat eiwitten en koolhydraten direct na inname verschillende hormonale effecten teweegbrengen, waardoor de bloeddrukreactie verschilt van het effect dat op lange termijn wordt waargenomen. Teunissen promoveert 23 januari aan Maastricht University.

Bron: Maastricht University

Gepubliceerd op 13 januari 2015

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.