Effecten van afslankdiëten vergelijkbaar, en niet duurzaam

De meeste energiebeperkte diëten leiden na 6 maanden tot matig gewichtsverlies en een verbetering van cardiovasculaire risicofactoren. Maar na 12 maanden zijn die effecten grotendeels verdwenen. Dat blijkt uit een meta-analyse waarin 14 populaire diëten werden vergeleken, gepubliceerd in het BMJ.

Verschillende eetpatronen

Een internationale groep onderzoekers vergeleek 14 veelgebruikte diëten bij overgewicht. Hiervoor analyseerden ze 121 gerandomiseerde klinische onderzoeken met in totaal bijna 22.000 deelnemers. De verschillende eetpatronen en dieetprogramma’s deelden ze in op basis van macronutriënten: koolhydraatbeperkt (Atkins, South Beach, Zone), vetbeperkt (Ornish, Rosemary Conley) en gematigd energiebeperkt – diëten die niet een specifiek macronutriënt beperken (Biggest Loser, DASH, Jenny Craig, Mediterraan, Portfolio, Slimming World, Volumetrics, Weight Watchers). Deze diëten werden in de studies vergeleken met het gebruikelijke eetpatroon van de mensen in de controlegroep.

Effect op korte termijn

Vergeleken met het gebruikelijke eetpatroon hadden het koolhydraatbeperkte en het vetbeperkte dieet na 6 maanden een vergelijkbaar effect op gewichtsverlies (gemiddeld -4,6 en -4,4 kg), op de vermindering van systolische bloeddruk (5,12 en 5,1 mmHg) en diastolische bloeddruk (3,2 en 2,9 mmHg). Bij het gematigde energiebeperkte dieet was het effect iets minder groot; daarmee verloren mensen gemiddeld 3,1 kilo, daalde de systolische bloeddruk met 3,5 mmHg en de diastolische bloeddruk met 1,9 mmHg. Op LDL-cholesterol had een koolhydraatbeperkt dieet minder effect dan een vetbeperkt dieet en het gematigde dieet. Er waren geen significant gunstige veranderingen gevonden van het HDL-cholesterolgehalte en het ontstekingseiwit CRP.

Effect na een jaar

Na 12 maanden was het effect op zowel lichaamsgewicht als risicofactoren voor hart- en vaatziekten niet meer te zien. De mensen die een dieet volgden waren gemiddeld 1,5 kilo lichter dan de mensen in de controlegroep waarmee ze vergeleken werden. Dit verschil was significant, maar dusdanig klein dat de onderzoekers het niet als klinisch relevant beschouwen. Er waren geen significante verschillen meer te zien in de andere factoren, behalve bij mensen die het mediterraan dieet volgden. Bij die mensen werd nog een kleine verlaging van 0,16 mmol/l van het LDL-cholesterol gemeten.

Veel keus, geen winnaar

De verschillen tussen de diëten was dusdanig klein dat het niet veel uitmaakt welk dieet mensen kiezen. Om op korte termijn een verbetering te krijgen in bloeddruk en LDL-cholesterol, kunnen mensen zelf kiezen welk dieet ze willen volgen, stellen de auteurs. ‘Het uitgebreide aanbod van populaire diëten biedt een overvloed aan keuze, maar geen duidelijke winnaar’, zeggen onderzoekers van de Monash University die niet betrokken waren bij de studie in een editorial. ‘Onafhankelijk van de samenstelling van de macronutriënten zal het verminderen van de energie-inname leiden tot een matig gewichtsverlies na 6 maanden. Na die eerste periode waarin mensen afvallen, moeten we ons gaan richten op verbeteringen op de lange termijn in het maken van keuzes op het gebied van voeding en activiteit.’

Bron: BMJ

Gepubliceerd op 8 april 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Andrea 14 april 2020 at 06:54 - Reply

    En wat dacht je van een dieetadvies op maat?

    • Beroep: Diëtist
  2. Joyce Bijl 8 april 2020 at 10:51 - Reply

    Jammer dat het in Nederland populaire dieet Grip op Koolhydraten van Yvonne Lemmers niet is opgenomen in het onderzoek.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.