Effect voeding en darmmicrobioom op immuunreacties 

De invloed van voeding op de samenstelling van het darmmicrobioom biedt mogelijkheden om de behandelingsresultaten te verbeteren bij zowel chronische darmontstekingen als kanker. Dit concludeert diëtist en onderzoeker dr. Laura Bolte op basis van onderzoek waarop zij op 6 november aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde. 

Ontstekingsremmend effect 

Het darmmicrobioom speelt een sleutelrol bij het reguleren van het immuunsysteem, metabolisme en de reactie op medicatie. Laura onderzocht het verband tussen eetpatroon, het darmmicrobioom en de impact ervan op inflammatoire darmziekten en kankerbehandeling. Ze ontdekte dat een voeding die rijk is aan groenten, peulvruchten, volkoren granen, fruit, noten en vis meer ontstekingsremmende bacteriën in de darm stimuleert. Dit kan gunstig zijn voor mensen met inflammatoire darmziekten (IBD). Omgekeerd leiden eetpatronen met veel bewerkte voedingsmiddelen, suiker, vlees en fastfood tot een toename van bacteriën die ontstekingen in de darm bevorderen. 

Gunstige invloed mediteraan dieet  

In een andere studie analyseerde Laura hoe eetpatroon en het darmmicrobioom de behandeling van kanker beïnvloeden, met name bij een behandeling met immuun checkpoint blokkade (ICB), de meest gebruikte vorm van immunotherapie. Hoewel ICB veel goede resultaten bij de behandeling van kanker heeft, werkt de behandeling niet voor iedereen. Het onderzoek laat zien dat een mediterraan dieet de effectiviteit van ICB kan verhogen, waardoor sommige patiënten beter reageren op de behandeling. Ook geeft het onderzoek aanwijzingen dat het darmmicrobioom een ​​belangrijke rol speelt bij het bepalen van de effectiviteit van de behandeling en mogelijke bijwerkingen, zoals darmontsteking. 

Delen van het proefschrift “Diet, microbes & immune responses: dissecting the role of diet and the gut microbiome in intestinal inflammation and cancer immunotherapy” zijn te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen. 

Bron: Rijksuniversiteit Groningen 

Gepubliceerd op 14 november 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Frank Conijn 20 november 2024 at 12:32 - Reply

    Iedereen zou een dieet dat rijk is aan groenten, peulvruchten, volkoren granen, fruit, noten en vis moeten eten. Daarover geen twijfel. Maar de term mediterraan begrijp ik niet goed. Ik kom jaarlijks meerdere malen in Frankrijk en Italië en heb daar altijd de grootste moeite om volkoren pasta en rijst, en in Italië zelfs volkoren brood te vinden.

    Verder is het aanbod van vis, fruit en groente in onze supermarkten ook groter dan in de hunne.

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.