Effect van vezels en fermentatie op darmmicrobiota onderzocht

Een nieuwe Nederlandse studie onderzocht de gezondheidseffecten van een verhoogde inname van vezelrijke voeding en gefermenteerde producten op de darmmicrobiota. Het onderzoek maakte gebruik van “citizen science”, waarbij de deelnemers actief bij het onderzoek werden betrokken. Details over de studie-opzet zijn nu gepubliceerd in Nutrition Research. De conclusies van de studie volgen later dit jaar.

GEEF-studie

De GEEF-studie (Gut health Enhancement by Eating favorable Food) is het eerste project dat in nauwe samenwerking met Buikbelang is opgezet. Het is een gezamenlijk project van de Vrije Universiteit Amsterdam en Buikbelang-partner Wageningen Food & Biobased Research. De studie duurde 21 weken en combineerde een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met elementen van citizen science. Deze benadering betrekt “burgers”, ofwel niet-wetenschappers, actief bij onderzoek. Zo kregen deelnemers voorlichting over de darmmicrobiota en verzamelden zij zelf het onderzoeksmateriaal, zoals monsters van bloed en ontlasting. Bovendien ontvingen deelnemers zowel bij de start als aan het eind van het onderzoek een persoonlijk rapport over de samenstelling van hun darmmicrobiota.

Vezels of fermentatie

Aan het onderzoek deden in totaal 147 gezonde volwassenen mee, die in 3 groepen werden verdeeld. De groepen kregen 8 weken lang een dieet voorgeschreven. Groep 1 at een vezelrijke voeding, gecombineerd met een vezelsupplement. Groep 2 at een voeding rijk aan gefermenteerde producten, gecombineerd met een gefermenteerde drank. En de controlegroep werd alleen verwezen naar de websites van het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting. Ook kreeg de controlegroep een placebosupplement. De ontlasting van de deelnemers werd verzameld om te kijken welk effect er is te zien in de samenstelling van de darmmicrobiota. Daarnaast werd bloed geprikt om te kijken naar veranderingen in ontstekingswaarden.

Citizen science

De citizen science-aanpak biedt volgens de onderzoekers een aantal voordelen. In de eerste plaats hield de dieetinterventie rekening met de persoonlijke voorkeuren van de deelnemers. Zo kregen deelnemers verschillende recepten waaruit ze konden kiezen. Ook werd het onderzoek in een realistische setting (de thuissituatie) uitgevoerd en konden de deelnemers onderling ervaringen en tips uitwisselen, bijvoorbeeld over het zelf fermenteren van voedingsmiddelen. De onderzoekers hopen met deze unieke studieopzet een manier te hebben gevonden die een blijvende verbetering in het eetgedrag van de deelnemers stimuleert.

Buikbelang

Buikbelang is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, Wageningen Universiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat wetenschappelijk gefundeerde kennis over het microbioom vertaalt in concrete toepassingen om ziekten te behandelen of klachten te verminderen. Ook wil Buikbelang het bewustzijn over de rol van darmbacteriën bij onze gezondheid vergroten onder het publiek.

Bron: Maag Lever Darm Stichting

Gepubliceerd op 23 oktober 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.