EFAD lanceert “Briefing Paper” over centrale rol van diëtist bij corona

Diëtisten hebben een centrale rol in de strijd tegen het coronavirus en zijn werkzaam op verschillende gebieden. Denk aan de frontlinie op de intensive care, de revalidatie na een coronabesmetting en ondersteuning van risicogroepen en de algemene bevolking. The European Federation of the Association of Dietitians (EFAD) schreef er een Briefing Paper “Role of Dietitians in the fight against COVID-19” over.

Dé voedingsexpert 

‘Diëtisten zijn de enige professionals die speciaal zijn opgeleid om de voedingsbehoeften van mensen met acute en chronische ziekten te ondersteunen en om de voedingstoestand van risicogroepen als ouderen in de gaten te houden’, zo begint de uit 2 A-4tjes bestaande EFAD Briefing Paper. Vervolgens wordt kort de centrale rol van de diëtist beschreven in verschillende coronasituaties.  

Behandeling van coronapatiënten in het ziekenhuis 

Diëtisten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat elke patiënt in het ziekenhuis op de veiligste en meest effectieve manier gevoed wordt’, aldus EFAD. ‘Diëtisten zijn experts in het beoordelen van de voedingsbehoeften van elke individuele patiënt, rekening houdend met leeftijd, geslacht en andere onderliggende factoren en medische aandoeningen.’ Volgens EFAD is er een rechtstreeks verband tussen het totaal aantal diëtisten op de intensive care en de kwaliteit van de patiëntenzorg in het ziekenhuis 

Mensen weer op de been helpen na corona 

Coronapatiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen, lopen volgens EFAD een verhoogd risico op ondervoeding en zullen waarschijnlijk tijdens hun verblijf spierverlies hebben geleden. Diëtisten kunnen nutriëntrijke en smakelijke voedingsmiddelen, verrijkte voedingsmiddelen of voedingssupplementen adviseren om verloren spiermassa en gewicht terug te winnen, aldus EFAD 

Ondersteuning van kwetsbare mensen met technologie 

Diëtisten ondersteunen normaal gesproken een aantal van de meer kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals mensen met ondervoeding, kanker, obesitas, diabetes type 2, voedselallergie en eetstoornissenEFAD: ‘Om deze patiënten ook tijdens de coronamaatregelen de zorg te geven die ze nodig hebben, zetten diëtisten met succes technologie in, zoals videoconsulten. 

Ondersteuning van de volksgezondheid 

In het kielzog van de coronapandemie benadrukte de Wereldgezondheidsorganisatie het belang van een gezonde voeding en levensstijl voor een goed functioneren van het immuunsysteem’, zo stelt EFADOnvoldoende inname via de voeding van belangrijke voedingsstoffen, overmatige energie-inname en een slechte algehele voedingskwaliteit kan de immuunfunctie in gevaar brengen en het risico op een infectie verhogen.’ Door de coronamaatregelen kan het echter lastiger zijn voor mensen om gezond te eten en voldoende te bewegen. Daarom is het volgens EFAD extra belangrijk dat diëtisten voorlichting blijven geven over een gezonde en duurzame voeding 

Voedselarmoede 

EFAD benadrukt daarbij dat de coronapandemie vooral gevolgen heeft voor het minder bedeelde deel van de bevolking. Naar schatting zijn meer dan 3 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk in voedselarmoede vervallen ten gevolge van de coronacrisis en andere Europese landen hebben volgens EFAD vergelijkbare scenario’s. De gebruikelijke vangnetten zoals voedselbanken staan ​​onder grotere druk omdat sociale distantiëring het moeilijker maakt om mensen te ondersteunenDiëtisten hebben volgens EFAD een belangrijke rol bij het identificeren en ondersteunen van deze risicogroepen 

Bron: EFAD 

Gepubliceerd op 28 mei 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.