EFAD lanceert “Briefing Paper” over centrale rol van diëtist bij corona
Diëtisten hebben een centrale rol in de strijd tegen het coronavirus en zijn werkzaam op verschillende gebieden. Denk aan de frontlinie op de intensive care, de revalidatie na een coronabesmetting en ondersteuning van risicogroepen en de algemene bevolking. The European Federation of the Association of Dietitians (EFAD) schreef er een Briefing Paper “Role of Dietitians in the fight against COVID-19” over.
Dé voedingsexpert
‘Diëtisten zijn de enige professionals die speciaal zijn opgeleid om de voedingsbehoeften van mensen met acute en chronische ziekten te ondersteunen en om de voedingstoestand van risicogroepen als ouderen in de gaten te houden’, zo begint de uit 2 A-4tjes bestaande EFAD Briefing Paper. Vervolgens wordt kort de centrale rol van de diëtist beschreven in verschillende coronasituaties.
Behandeling van coronapatiënten in het ziekenhuis
‘Diëtisten zijn essentieel om ervoor te zorgen dat elke patiënt in het ziekenhuis op de veiligste en meest effectieve manier gevoed wordt’, aldus EFAD. ‘Diëtisten zijn experts in het beoordelen van de voedingsbehoeften van elke individuele patiënt, rekening houdend met leeftijd, geslacht en andere onderliggende factoren en medische aandoeningen.’ Volgens EFAD is er een rechtstreeks verband tussen het totaal aantal diëtisten op de intensive care en de kwaliteit van de patiëntenzorg in het ziekenhuis.
Mensen weer op de been helpen na corona
Coronapatiënten die uit het ziekenhuis worden ontslagen, lopen volgens EFAD een verhoogd risico op ondervoeding en zullen waarschijnlijk tijdens hun verblijf spierverlies hebben geleden. ‘Diëtisten kunnen nutriëntrijke en smakelijke voedingsmiddelen, verrijkte voedingsmiddelen of voedingssupplementen adviseren om verloren spiermassa en gewicht terug te winnen’, aldus EFAD.
Ondersteuning van kwetsbare mensen met technologie
Diëtisten ondersteunen normaal gesproken een aantal van de meer kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals mensen met ondervoeding, kanker, obesitas, diabetes type 2, voedselallergie en eetstoornissen. EFAD: ‘Om deze patiënten ook tijdens de coronamaatregelen de zorg te geven die ze nodig hebben, zetten diëtisten met succes technologie in, zoals videoconsulten.’
Ondersteuning van de volksgezondheid
‘In het kielzog van de coronapandemie benadrukte de Wereldgezondheidsorganisatie het belang van een gezonde voeding en levensstijl voor een goed functioneren van het immuunsysteem’, zo stelt EFAD. ‘Onvoldoende inname via de voeding van belangrijke voedingsstoffen, overmatige energie-inname en een slechte algehele voedingskwaliteit kan de immuunfunctie in gevaar brengen en het risico op een infectie verhogen.’ Door de coronamaatregelen kan het echter lastiger zijn voor mensen om gezond te eten en voldoende te bewegen. Daarom is het volgens EFAD extra belangrijk dat diëtisten voorlichting blijven geven over een gezonde en duurzame voeding.
Voedselarmoede
EFAD benadrukt daarbij dat de coronapandemie vooral gevolgen heeft voor het minder bedeelde deel van de bevolking. Naar schatting zijn meer dan 3 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk in voedselarmoede vervallen ten gevolge van de coronacrisis en andere Europese landen hebben volgens EFAD vergelijkbare scenario’s. De gebruikelijke vangnetten zoals voedselbanken staan onder grotere druk omdat sociale distantiëring het moeilijker maakt om mensen te ondersteunen. Diëtisten hebben volgens EFAD een belangrijke rol bij het identificeren en ondersteunen van deze risicogroepen.
Bron: EFAD
Gepubliceerd op 28 mei 2020
Door Angela Severs