Eetgedrag bij 1 op de 3 veranderd door coronapandemie
Door de coronapandemie is 22 procent van de Nederlanders gezonder gaan eten, terwijl 12 procent juist ongezonder is gaan eten. Dat blijkt uit een studie van Wageningen University & Research in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De verschuivingen – positief en negatief – zijn vooral zichtbaar bij jongeren, mensen met overgewicht en mensen met een slechte mentale gezondheid.
Merendeel heeft eetgedrag niet veranderd
In de studie zijn onder meer 9 Nederlandse onderzoeken naar het effect van de coronapandemie op het eetgedrag onder de loep genomen. De resultaten zijn gebundeld in het rapport “Impact COVID-19 op voedselgedrag van consumenten”. De conclusie: het eetgedrag is bij het merendeel van de mensen niet veranderd. Maar bij een deel van de mensen is wel een aantal opvallende verschuivingen opgetreden.
Opvallende verschuivingen in eetgedrag
- 9-35 procent kocht meer groente of fruit
- 15-19 procent snoepte en snackte minder
- 16-17 procent kocht minder alcohol en snacks
- 17-27 procent at meer biologische, lokale en seizoenproducten
- 22-26 procent gooide minder vaak voedsel weg
- 28-30 procent kookte vaker zelf
Verklaringen
Volgens de onderzoekers komen verschuivingen in voedselpatronen op deze schaal eigenlijk nooit voor. Als mogelijke verklaringen noemen ze dat sommige mensen door de pandemie gemotiveerd zijn geraakt om gezonder te gaan eten. Daarbij spelen factoren als gezondheid, het verbeteren van het immuunsysteem en willen afvallen een rol. Doordat mensen meer thuis zijn, hebben ze ook meer mogelijkheden om bijvoorbeeld langer in de keuken te staan. Bij mensen die de coronacrisis beter weten te accepteren, ontstaat volgens de onderzoekers juist vaak een gezonder eetpatroon. Tegelijkertijd blijken kwetsbare groepen minder weerbaar en kunnen stress, angst en verveling ongezond eten juist stimuleren.
Gepubliceerd op 22 juni 2021
Door Angela Severs