‘Eet gerust elke dag een ei’

De controverse over hoe (on)gezond eieren zijn, is volgens Canadese onderzoekers van McMaster University nu eindelijk opgelost. Een consumptie van minimaal 7 eieren per week verhoogt het cholesterolgehalte niet vergeleken met een consumptie van minder dan 1 ei per week. Ook gaat het niet gepaard met meer hart- en vaatziekten of sterfte. Dat concluderen de onderzoekers op basis van 3 verschillende bevolkingsonderzoeken onder in totaal circa 177.000 mensen uit 50 landen. De resultaten zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Ook geen probleem voor hartpatiënten

In de publicatie zijn gegevens meegenomen van 3 verschillende bevolkingsonderzoeken, waaronder 2 die specifiek zijn uitgevoerd bij in totaal ruim 30.000 patiënten met hart- en vaatziekten. Ook bij deze doelgroep ging consumptie van minimaal 7 eieren per week niet gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en sterfte. ‘De resultaten laten zien dat een matige consumptie van ongeveer 1 ei per dag niet ongezond is voor hartpatiënten’, aldus Mahshid Dehghan, onderzoeker aan McMaster University.

Verklaring voor controverse

Eieren zijn rijke bronnen van essentiële voedingsstoffen. Toch wordt er in verschillende landen, waaronder in Nederland door het Voedingscentrum, geadviseerd om niet meer dan 3 eieren per week te eten vanwege zorgen over het cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten. Dat komt volgens de onderzoekers omdat eerdere studies tegenstrijdige resultaten opleverden. Salim Yusuf, onderzoeker aan McMaster University: ‘De meeste van deze studies waren relatief klein en zijn niet uitgevoerd in verschillende landen tegelijk. Onze resultaten zijn breed toepasbaar omdat we gegevens hebben meegenomen van deelnemers uit 50 landen verspreid over 6 continenten.’

Bron: McMaster University

Gepubliceerd op 6 februari 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Joris Brand 11 februari 2020 at 12:23 - Reply

    Ik blijf het verbazingwekkend vinden dat het Voedingscentrum zich achter “het cholesterolgehalte en het risico op hart- en vaatziekten” schuilt, terwijl er duidelijk door de Gezondheidsraad in de richtlijn Goede Voeding in 2015 staat dat er geen correlatie is op deze twee risico’s. Wel het risico op DM1 waardoor het advies onveranderd bleef, blijkbaar is het voedingscentrum eigenwijs en houdt zijn eigen agenda aan terwijl het juist de adviezen zou moeten opvolgen van dit adviesorgaan. Jammer, zie link: https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/eieren-achtergronddocument-bij-richtlijnen-goede-voeding-2015

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.