Eerste feces-transplantatiebank opgericht

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend. Deze fecestransplantatiebank, oftewel “poepbank”, biedt uitkomst bij terugkerende darminfecties als een Clostridium difficile-infectie. Ontlasting van een donor met gezonde darmflora is dan de enige effectieve behandeling.

Aantal fecestransplantaties stijgt

Fecestransplantaties worden op dit moment 3 tot 4 keer per maand uitgevoerd in Nederland. De verwachting is dat dit aantal snel stijgt. LUMC-prof. Ed Kuijper: ‘De effectiviteit van de fecestransplantatie bij patiënten met een Clostridium difficile-infectie is in 2013 bewezen. Sindsdien is de behandeling opgenomen in nationale en internationale richtlijnen.’ De darminfectie met Clostridium difficile komt bij ongeveer 3.000 patiënten per jaar voor. Bij ongeveer 5% van de patiënten komt de infectie regelmatig terug.

Andere darmaandoeningen

De fecestransplantatiebank wil in de toekomst de mogelijkheid bieden wetenschappelijk onderzoek te doen naar de toepassing van fecestransplantaties bij andere aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Ook kan onderzocht worden wat de optimale samenstelling van de darmflora is.

Donoren gezocht

De NDFB zoekt nog gezonde donoren uit de buurt van Leiden, die ontlasting willen afstaan voor de behandeling van patiënten. Mensen die feces willen donoren kunnen contact opnemen via info@NDFB.nl.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum

Gepubliceerd op 12 februari 2016

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.